ΠΙΘΑΝΟΙ ΟΔΟΙ ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

ΠΙΘΑΝΟΙ ΟΔΟΙ ΕΜΒΡΥΙΚΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ

 Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής Α. Π. Θ.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διερεύνησαν τον χρόνο και την οδό εμβρυϊκής μόλυνσης του παιδιού από τη μητέρα του, δηλαδή. διερεύνησαν την «κατακόρυφη» μετάδοση του κορωνοϊού. 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Perinatology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν τρεις πιθανοί οδοί/μηχανισμοί κατακόρυφης μετάδοσης του κορωνοϊού από τη μητέρα στο παιδί:

Α) Ενδομήτρια μετάδοση: Κατακόρυφη ιική μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό η μητέρα να είναι φορέας του ιού και μάλιστα να βρίσκεται στην οξεία φάση της λοίμωξης. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Β) Η μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τον τοκετό (ενδοκοιλιακή μετάδοση): Μπορεί να συμβεί εάν η μητέρα ή κάποιος με στενή επαφή με το μωρό έχει μολυνθεί με τον ιό πριν μία εβδομάδα από τον τοκετό.


Γ) Επιφανειακή έκθεση στο ιό SARS-CoV-2 (παροδική ιοιμία): Είναι πιθανό το παιδί να έχει προσωρινά θετικό τεστ για τον ιό μετά τον τοκετό χωρίς να έχει μολυνθεί.

 Αυτή η έκθεση μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η μητέρα έχει ενεργό ιογενή λοίμωξη κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν από τον τοκετό ή τις δύο πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης λοίμωξης της μητέρας με τον ιό SARS-CoV-2, οι ερευνητές συνιστούν να γίνεται τεστ μέσα στις επόμενες 2-4 ημέρες.

 Βέβαια, εάν η αρχική δοκιμασία SARS-CoV-2 είναι αρνητική, μπορεί να επαναληφθεί το τεστ εάν το μωρό εμφανίσει συμπτώματα.

Βιβλιογραφία Blumberg, Underwood, Lakshminrusimha, and Hedriana. 5/6/2020. Vertical Transmission of SARS-CoV-2: What is the Optimal Definition? American Journal of Perinatology. DOI: 10.1055/s-0040-1712457 PMID: 32503058


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις