ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΔΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ. Α
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΔΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΓΡΙΠΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ. “Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν”. ΄Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να κάνουν εμβόλιο εναντίον του ιού τα γρίπης.



Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά, λόγω της παρουσίας του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού στις αρχές του 2020. Κάθε ιός ξεχωριστά αποτελεί απειλή για τη ζωή ανθρώπων, ειδικά σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες. Τι άραγε θα συμβεί το φθινόπωρο;


Ο χρόνος και η σοβαρότητα ενός νέου κύματος SARS-CoV-2 το φθινόπωρο είναι αβέβαιοι, αλλά οι προηγούμενες εμπειρίες υποδεικνύουν την πιθανότητα επανάκαμψής του κορωνοϊού. 
Ταυτόχρονα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται περιστατικά γρίπης. Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για την αλληλεπίδραση του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού SARS-CoV-2, και λίγα είναι γνωστά για την αλληλεπίδραση του γενετικού υλικού των δύο ιών με το DNA του ανθρώπου. Η εποχική γρίπη στο Νότιο Ημισφαίριο μόλις ξεκινά και μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις για το τι μπορεί να αναμένουμε στο Βόρειο Ημισφαίριο σε λίγους μήνες από την αλληλοεπίδραση των δύο ιών.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα έχει ανοσία στον ιό SARS-CoV-2 και ο συνωστισμός στα νοσοκομεία θα είναι μεγαλύτερος εάν οι δύο επιδημίες παρουσιάσουν ταυτόχρονα το μέγιστό τους.

 Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστούν αυστηρότερα μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας. Ενδέχεται μάλιστα να χρειαστεί να παρθούν ειδικά μετρά για τις ευάλωτες ομάδες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην επιδημιολογία του COVID-19 και της εποχικής γρίπης, αλλά τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται. Ο μοριακός διαγνωστικός έλεγχος για τον ιό SARS-CoV-2 είναι κρίσιμος για όλους τους ασθενείς με οξεία αναπνευστική νόσο. Απαιτείται γρήγορος μοριακός έλεγχος για τη διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 για την ορθή θεραπευτική καθοδήγηση των φορέων των ιών. Αυτές οι εξετάσεις πρέπει να είναι δωρεάν για τους ασθενείς, επειδή εξυπηρετούν διπλό σκοπό, τη δημόσια υγεία και τη φροντίδα των ασθενών.

Επειδή μάλλον δεν θα υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για COVID-19, η ευρεία χρήση εμβολίου γρίπης θα είναι πλέον πιο σημαντική για όλον τον πληθυσμό. Πρέπει να ενθαρρυνθούν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι εργοδότες και οι ηγέτες να προωθήσουν τον εμβολιασμό εναντίον της γρίπης από τις πρώτες ημέρες του φθινοπώρου.
 Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ψευδείς ειδήσεις, π.χ. το εμβόλιο γρίπης κάνει κάποιον πιο ευάλωτο στον κορωνοϊό, κλπ.
Πάνω από 460.000 θάνατοι COVID-19 αναφέρθηκαν παγκοσμίως μέχρι τις 19 Ιουνίου, Ο αριθμός θανάτων λόγω γρίπης είναι μάλλον μικρότερος, αλλά θα αποτελέσουν την τέλεια καταιγίδα εάν εκδηλωθούν μαζί κατά τους φθινοπωρινούς/χειμερινούς μήνες 2020-2021; Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν αυτό θα συμβεί, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε τους επόμενους μήνες.

 ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 - 370 π.χ.)


*Βιβλιογραφία. 12/6/2020. Edward A. Belongia and Michael T. Osterholm. COVID-19 and flu, a perfect storm. Science 368, Issue 6496, pp. 1163, DOI: 10.1126/science.abd2220

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις