Η "δεξαμεθαζόνη" κατά του Κορονοϊού!! Σημαντική ανακάλυψη, σώζει ζωές!!



 
Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ COVID-19: Η δεξαμεθαζόνη* μειώνει κατά 33% τη θνησιμότητα από COVID-19

Η δεξαμεθαζόνη* είναι το δεύτερο φάρμακο, μετά τη ρεμδεσιβίρη, που φαίνεται να σώζει ζωές, ενώ κλιμακώνεται η παγκόσμια ανησυχία για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού, ακόμη και στην Κίνα. 
Σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή, ένα φτηνό και ευρέως διαθέσιμο χημικό, η δεξαμεθαζόνη, όταν χορηγείται σε χαμηλή δοσολογία, μπορεί να μειώσει τους θανάτους από COVID-19 κατά 33%.

 Η κλινική δοκιμή έγινε σε χιλιάδες ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν διασωληνωμένοι, επειδή παρουσίαζαν σοβαρά κλινικά συμπτώματα της νόσου COVID-19. Το σκεύασμα φαίνεται πως αποτρέπει την υπέρ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λεγόμενη «καταιγίδα των κυτοκινών», που είναι ικανή να επιφέρει τον θάνατο των ασθενών.

Η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη και διεξήχθη με συντονιστή το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και συμμετοχή και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αναμένεται η δημοσίευση των εντυπωσιακών κλινικών αποτελεσμάτων.
*Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με επταπλάσια αντιφλεγμονώδη δράση από την πρεδνιζολόνη. Όπως άλλα γλυκοκορτικοειδή, η δεξαμεθαζόνη έχει επίσης αντιαλλεργικές, αντιτοξικές, αντιπυρετικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες (Πηγή: Γαληνός).
Βιβλιογραφία. Beigel, J. H. et al. N. Engl. J. Med. https://doi.org/10.1056/NEJMoa2007764 (2020).
Heidi Ledford 16/6/2020. Coronavirus breakthrough: dexamethasone is first drug shown to save lives. Nature https://www.nature.com/articles/d41586-020-01824-5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις