Αναπαραγωγή, χωρίς οι εργάτριες να κάνουν σεξ, βρέθηκε σε γονίδιο σε μέλισσες της Νότιας Αφρικής!!

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

ΓΟΝΙΔΙΟ ΣE ΜΕΛΙΣΣΕΣ THΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΘΗΛΥΤΟΚΙΑ, δηλαδή αναπαραγωγή χωρίς οι εργάτριες να κάνουν σεξ!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ εντόπισαν μοναδικό γονίδιο που καθορίζει πώς αναπαράγονται μέλισσες σε περιοχή της Νότιας Αφρικής χωρίς ποτέ να κάνουν σεξ.
 Το γονίδιο αυτό λέγεται GB45239 και βρίσκεται στο 11ο χρωμόσωμα των μελισσών του είδους A. m. capensis. 
Η θηλυτοκία προκύπτει από μια μη φυσιολογική μειωτική διαίρεση που οδηγεί στη σύντηξη δύο μητρικών προπυρήνων, αποκαθιστώντας τη διπλοειδή κατάσταση σε νεοαποθετημένα αυγά. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Current Biology. 

Το εξαιρετικά αυτό μυστήριο διερευνούσαν αρκετές ερευνητικές ομάδες σχεδόν επί 30 χρόνια.

Στις μέλισσες Νότιας Αφρικής, το συγκεκριμένο γονίδιο επιτρέπει στις εργάτριες να γεννήσουν αυγά που παράγουν μόνο θηλυκά αντί για αρσενικά που κάνουν άλλες μέλισσες. "Τα αρσενικά είναι ως επί το πλείστο άχρηστα.
 Μάλιστα, οι εργάτριες αυτές μπορούν να μετενσαρκωθούν γενετικά σε βασίλισσες και αυτή η προοπτική αλλάζει τα πάντα. 
Αλλά αυτό το συναρπαστικό φαινόμενο προκαλεί επίσης προβλήματα. Αντί να είναι μια συνεταιριστική κοινωνία, οι αποικίες μελισσών ζουν με συγκρούσεις, γιατί οποιαδήποτε εργάτρια μπορεί να μετενσαρκωθεί γενετικά ως η επόμενη βασίλισσα.
 Όταν μια αποικία χάνει τη βασίλισσα, οι εργάτριες παλεύουν και ανταγωνίζονται για να είναι η μητέρα της επόμενης βασίλισσας.
*Βιβλιογραφία. Yagound, B. et al. A Single Gene Causes Thelytokous Parthenogenesis, the Defining Feature of the Cape Honeybee Apis mellifera capensis. Current Biology, 2020; DOI: 10.1016/j.cub.2020.04.033


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις