Το δεύτερο κύμα του Κορονοϊού, μπορεί να έρθει τώρα, η ζέστη δεν κάνει τίποτε από μόνη της, αν δεν τηρούμε τους κανόνες!!!

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α. Π. Θ.


ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ.



 Οι συμβουλές των ειδικών και η ζέστη δεν αρκούν για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Θα πρέπει να θυμόμαστε «συν Αθηνά και χείρα/ΧΑΜ κίνει». Η εφαρμογή ή μη του σχεδίου ΧΑΜ και τα χαμηλά επίπεδα ανοσίας στον πληθυσμό έναντι του SARS-CoV-2 θα είναι οι κύριοι παράγοντες που θα καθορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού το καλοκαίρι.
Καθώς το πρώτο κύμα της πανδημίας SARS-CoV-2 εξασθενεί στην Ευρώπη, πολλές χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) χαλαρώνουν τους κανόνες των περιοριστικών μέτρων, ενώ παράλληλα συμβουλεύουν, όσοι είναι δυνατόν, να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι. 

Νέα μελέτη... 



Σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Frontiers in Public Health οι ερευνητές εκτίμησαν ότι η καλύτερη στρατηγική είναι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων (όπως στη χώρα μας,) και όχι η ξαφνική και ταυτόχρονη άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων. Η στρατηγική αυτή ενδέχεται να ελαχιστοποίηση τους θανάτους, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την οικονομία.
Βέβαια, και η επιτυχία αυτού του μοντέλου είναι δύσκολο να προβλεφθεί για πολλούς λόγους. Οι ειδικοί συνιστούν προστατευτικές μάσκες και τήρηση των αποστάσεων αυτό το καλοκαίρι. Δυστυχώς λίγες εταιρείες, αλλά και αρκετά άτομα μάλλον δεν ανταποκρίθηκαν υπεύθυνα, θεωρώντας ότι η ζέστη αποτελείωσε τον ιό. 



Οι υψηλές θερμοκρασίες και ... Συν Αθηνά και χείρα κίνει .



Οι υψηλές θερμοκρασίες από μόνες τους, θα πρέπει να τονιστεί, δεν είναι ικανές να καθορίσουν ολοκληρωτικά την μετάδοση του ιού, αλλά απλώς να την περιορίσουν. ΄Ενας άλλος κρίσιμος παράγοντάς είναι το ποσοστό του πληθυσμού που έχει αναπτύξει ανοσία, που στην Ελλάδα/Ευρώπη εξακολουθεί να είναι χαμηλό. Ο παράγοντας αυτός θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τη μετάδοση του ιού τους προσεχείς θερινούς/φθινοπωρινούς μήνες



Το δεύτερο κύμα μπορεί να έρθει γρήγορα

Το μήνυμα για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων είναι να ενεργούν πολύ προσεκτικά και να παρακολουθούν πολύ στενά την απελευθέρωση άρσης των περιοριστικών μέτρων. 


Το μοντέλο δείχνει ότι το δεύτερο κύμα επιδημίας μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα εάν οι ρυθμοί μετάδοσης καταλήξουν να είναι υψηλότεροι από το αναμενόμενο ( R>1) ή εάν oι περισσότεροι άνθρωποι χαλαρώσουν και δεν φορούν μάσκες σε μετρό/ αστικά./ τραίνα ή διοργανώνουν πάρτι ακόμη και όταν βρίσκονται σε καραντίνα. Η καθυστερημένη περίοδος επώασης μεταξύ της λοίμωξης και της εμφάνισης κλινικών συμπτωμάτων σημαίνει ότι αντιλαμβανόμαστε την εξάπλωση του ιού από 7-14 ημέρες αργότερα. Μόνο με την αύξηση των δοκιμαστικών/επιδημιολογικών τεστ μπορούμε να κατανοήσουμε με ακρίβεια τον τρόπο διάδοσης και ελέγχου της νόσου. Αυτό θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα εάν αρχίσει να εμφανίζεται ένα ανεξέλεγκτο δεύτερο κύμα εξάπλωση του κορωνοϊού.

https://doi.org/10.3389/fpubh.2020.00262
*Βιβλιογραφία. Thomas Rawson et al. How and When to End the COVID-19 Lockdown: An Optimization Approach. Frontiers in Public Health, 










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις