ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΆ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΆ ΚΑΙ ΜΕ ΠΙΟ ΒΑΡΙΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Οι ορμόνες που είναι κρίσιμες για την σεξουαλική αναπαραγωγή και την ανάπτυξη συχνά αναφέρονται ως ορμόνες του φύλου. Είναι αυτές που επηρεάζουν τη φυσική έκφραση των αρσενικών και θηλυκών χαρακτηριστικών.
Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει πλέον όλον τον κόσμο και είναι καταγεγραμμένοι περισσότεροι από 395.000 θάνατοι. Ακόμα όμως δεν καταλαβαίνουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν χειρότερα κλινικά συμπτώματα από άλλους; Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με ορισμένες προϋπάρχουσες υποκείμενες καταστάσεις φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και να πεθαίνουν σε πολύ υψηλότερους αριθμούς από την ιική πνευμονία από τους νεότερους.
 Αλλά ακόμη και στους ηλικιωμένους, υπάρχουν αναπάντητες ερωτήσεις. Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν σε υψηλότερα ποσοστά από τις γυναίκες; Σε δημοσίευμα* οι επιστήμονες διερευνούν πώς τα ανδρογόνα (ανδρικές ορμόνες), όπως η τεστοστερόνη ενισχύουν την ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα.
 Ένας συνδυασμός πρόσφατων δεδομένων υποστηρίζει αυτήν την ιδέα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων COVID-19 σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη και εργαστηριακές μελέτες για το πώς τα ανδρογόνα ρυθμίζουν τα βασικά γονίδια, όπως την λειτουργία του γονιδίου της πρωτεάσης TMPRSS2 που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων μας και διασπά την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού.
 Επιπρόσθετα, προκαταρκτικές παρατηρήσεις από την Ισπανία δείχνουν ότι ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών με φαλάκρα (Ανδρογενετική Αλωπεκία) - που συνδέεται με ανδρογόνα - καταλήγει σε νοσοκομεία με COVID-19. Οι ερευνητές σπεύδουν να δοκιμάσουν ήδη εγκεκριμένα φάρμακα που μπλοκάρουν τη δράση των ανδρογόνων, χρησιμοποιώντας τα νωρίς στη μόλυνση, με την ελπίδα να επιβραδύνουν τη δράση του ιού και να αγοράσουν χρόνο για το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει/εξολοθρεύσει τον ιό.
*Βιβλιογραφία. Meredith Wadman Μ. et al. 5/6/2020. Sex hormones signal why virus hits men harder. Science Vol. 368, Issue 6495, pp. 1038-1039

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις