".. Τουλάχιστον το 45% των μολύνσεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδίδονται από ασυμπτωματικά άτομα


Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π Θ. 
Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΑΠΟ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

 Οι συγγραφείς του άρθρου συμπεραίνουν ότι ασυμπτωματικά άτομα είναι σε θέση να μεταδώσουν τον κορωνοϊό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως περισσότερο από 14 ημέρες.

Τα ιικά φορτία είναι πολύ παρόμοια σε άτομα με ή χωρίς κλινικά συμπτώματα, αλλά παραμένει ασαφές εάν η μολυσματικότητα τους είναι του ίδιου μεγέθους.
 Εκτιμήθηκε ότι τουλάχιστον το 45% των μολύνσεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδίδονται από ασυμπτωματικά άτομα. Το αποτέλεσμα αυτό υποδηλώνει ότι οι «σιωπηλοί»/ασυμπτωματικοί φορείς ενδέχεται να επιδεινώσουν τις προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, και ως εκ τούτου πρέπει πλέον να συμπεριλαμβάνονται στα διαγνωστικά τεστ. 

Στο άρθρο τονίζεται η ανάγκη εκτεταμένων τεστ σε κάθε πληθυσμό και ανίχνευσης επαφών για τον μετριασμό της πανδημίας. Επιπλέον, η χρήση μάσκας έχει νόημα, για να προστατεύσουμε τους άλλους από μόλυνση.
 Είναι ενδιαφέρον, ότι παρ όλη την απουσία εμφανών κλινικών συμπτωμάτων, οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν σε 54% των 76 ασυμπτωματικών ατόμων που εξετάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess σημαντικές υποκλινικές ανωμαλίες στους πνεύμονες. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι είναι δύσκολη η διάκριση μεταξύ ασυμπτωματικών και προ συμπτωματικών ατόμων. Ένα ασυμπτωματικό άτομο είναι κάποιος που έχει μολυνθεί με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά δεν αναπτύσσει ποτέ συμπτώματα του COVID-19, ενώ ένα προ-συμπτωματικό άτομο έχει παρόμοια μόλυνση, αλλά τελικά θα αναπτύξει τελικά κλινικά συμπτώματα. Η έρευνα έγινε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο SCRIPPS του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, και είναι ελεύθερα προσβάσιμη.
*Βιβλιογραφία. Daniel P. Oran, et al. 3/6/2020. Prevalence of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infection. A Narrative Review. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/10.7326/M20-3012

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις