Είμαστε κοντά στο εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού... Εφόσον πετύχει η 4η φάση κλινικών δοκιμών, από τέσσερις εταιρείες..

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ. 

ΤΡΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ/ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΕΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ. 


Εάν στεφτεί με επιτυχία η φάση αυτή, το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο από τον Νοέμβριο του 2020. Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca υπέγραψε συμφωνία για να εγγυηθεί την παροχή στην ΕΕ 300 εκατομμυρίων δόσεων ενός πιθανού εμβολίου.
Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna (Cambridge Biotech Moderna) δοκιμάζει εμβόλιο mRNA για βιοσύνθεση πρωτεΐνης του ιού, το οποίο είναι μια τεχνολογία που ουσιαστικά παρέχει οδηγίες σε υγιή κύτταρα για την παραγωγή αντισωμάτων στον κορωνοϊό, χωρίς να χρειάζεται να εισαγάγει κάποιον ανενεργό ιό. Τα εμβόλια mRNA, ενώ χρησιμοποιούνται σε κτηνιατρικά φάρμακα, είναι σχετικά νέα τεχνολογία και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Η παραγωγή αυτών των εμβολίων παρέχει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως ταχύτητα ανάπτυξης και μειωμένος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε (https://investors.modernatx.com/news-releases/news-release-details/moderna-announces-positive-interim-phase-1-data-its-mrna-vaccine/ ότι θα ξεκινήσει την τελική φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της για το νέο κορωνοϊό έως τον Ιούλιο. Το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησης θα περιλαμβάνει 30.000 άτομα και θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ο ρυθμός ανάπτυξης μερικών υποψηφίων εμβολίων κινείται στην πραγματικότητα μάλλον πολύ γρήγορα του θεωρητικώς αναμενομένου. Έτσι, η εταιρεία Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές για το εμβόλιό της αργότερα τον Ιούλιο, ενώ ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca και ο συνεργάτης της, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Βρετανίας, θα ξεκινήσουν τις δικές τους κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου αυτόν τον μήνα. Επιπρόσθετα, τέσσερις χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία) υπέγραψαν συμφωνία με τον φαρμακευτικό όμιλο AstraZeneca για να εγγυηθεί την παροχή στην ΕΕ 300 εκατομμυρίων δόσεων ενός πιθανού εμβολίου εναντίον του κορωνοϊού (https://www.thelocal.fr/20200614/eu-agrees-purchase-of-300-million-coronavirus-vaccine-doses).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις