Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας για τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από την ίδρυση της IAU

Διάλεξη του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας για τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από την ίδρυση της IAU
"Σύγχρονα Επιτεύγματα της Ουρανίου Μηχανικής: Ηλιακό σύστημα, Μελανές Οπές, Γαλαξίες", Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.



Στη σειρά των ομιλιών που διοργανώνει το Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), θα δοθεί η όγδοη ομιλία, την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2019, ώρα 6 μ.μ. από τον Δρ.  Χρήστο Ευθυμιόπουλο, διευθυντή ερευνών στο  ΚΕΑΕΜ με τίτλο: Σύγχρονα Επιτεύγματα της Ουρανίου Μηχανικής: Ηλιακό σύστημα, Μελανές Οπές, Γαλαξίες”.
Η ομιλία  απευθύνεται στο ευρύ κοινό και  θα δοθεί στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της  Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.  
Η Ουράνια Μηχανική είναι από τους αρχαιότερους κλάδους της Αστρονομίας και της επιστήμης ευρύτερα, με ρίζες ήδη στην ελληνική αρχαιότητα. Ο ομιλητής θα αναφερθεί σε ορισμένες εξελίξεις που βρίσκονται στην αιχμή της σύγχρονης αστρονομικής έρευνας, αναφορικά με  τη δομή και δυναμική εξέλιξη του Ηλιακού μας συστήματος, αλλά και εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων. Τα συστήματα αυτά έχουν έλθει στην επικαιρότητα (π.χ. βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2019 στους M. Mayor και D. Queloz), καθότι η μελέτη τους σχετίζεται με βασικά ερωτήματα της επιστήμης όπως η προέλευση των πλανητών και η δυνατότητα υποστήριξης της ζωής στο Σύμπαν. Ο ομιλητής θα αναφερθεί επίσης σε εφαρμογές της Ουρανίου Μηχανικής και σε άλλα αστρονομικά συστήματα όπως οι μελανές οπές και οι γαλαξίες, με προεκτάσεις στη σύγχρονη έρευνα για την κοσμολογία και τη δομή του Σύμπαντος.
Ο κ. Χρήστος Ευθυμιόπουλος είναι Ερευνητής Α´ βαθμίδας στο ΚΕΑΕΜ της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του διεθνούς περιοδικού Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy και Αντιπρόεδρος της επιτροπής Α4 για την Ουράνια Μηχανική και τη Δυναμική Αστρονομία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU). Ο αστεροειδής 2002 PV34 έχει μετονομασθεί σε "84015 Efthymiopoulos" με απόφαση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης το 2016.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις