Πώς να αντιμετωπίζεις καλύτερα τις δύσκολες καταστάσεις





Όλοι οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα βρίσκονται αντιμέτωποι με αγχωτικές ή δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να τους φέρουν σε απόγνωση και να τους κλονίσουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται να ακολουθήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές για να ανταπεξέλθουν. Κάποιες στρατηγικές όπως το να γυμνάζεσαι, να δώσεις προσοχή στην πνευματική σου ζωή και να ξεκουράζεσαι αρκετά βοηθούν πάρα πολύ στο να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις. Παρακάτω αναφέρουμε και κάποιες άλλες στρατηγικές που σύμφωνα με έρευνες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον χειρισμό τους.
Γράψε τις σκέψεις σου σε ένα χαρτί
Έγραψες ποτέ μέσα στα νεύρα σου ένα e-mail σε κάποιον βρίζοντάς τον, αλλά στη συνέχεια αποφάσισες να μην το στείλεις; Πιθανότατα το e-mail σε βοήθησε να αισθανθείς καλύτερα, παρόλο που δεν το έστειλες.
Αν αντιμετωπίζεις κάποια κατάσταση που σε έχει αναστατώσει, γράφοντας γι’ αυτήν μπορεί πραγματικά να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι με το γράψιμο οργανώνεις τις σκέψεις σου και έτσι αισθάνεσαι ότι έχεις περισσότερο έλεγχο. Το γράψιμο μπορεί επίσης να σου προσφέρει μια διέξοδο για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να εμβαθύνεις στον εαυτό σου και να νιώσεις ότι μπορείς να κλείσεις το θέμα. Μερικές υποδείξεις για το γράψιμο:
  • Αφιέρωσε 15 λεπτά την ημέρα για μερικές μέρες για να γράφεις για την κατάσταση που αντιμετωπίζεις και το πώς σε κάνει να αισθάνεσαι.
  • Μην ανησυχείς για τη γραμματική ή τη λογοτεχνία. Τα κείμενα δεν θα τα δει κανείς άλλος.
  • Τήρησε πιστά τη συνήθεια. Στην αρχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο να γράφεις για μια εμπειρία που σε αναστάτωσε, αλλά με την πάροδο του χρόνου το γράψιμο θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αναστάτωση. Όμως, αν η εμπειρία σου είναι ένα ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός, όπως ένας βιασμός ή ενδοοικογενειακή βία, ίσως είναι προτιμότερο να γράφεις γι’ αυτήν με την βοήθεια ενός ειδικού θεραπευτή.
Αντιμετώπισε τα προβλήματά σου
Αν αντιμετωπίζεις μια αγχωτική κατάσταση, μην σπαταλάς το χρόνο σου με το να αισθάνεσαι μίζερα ή να ρίχνεις το φταίξιμο σε κάποιον άλλο. Αυτό σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις λιγότερη δύναμη και έλεγχο. Αντ’ αυτού, αυτό που θα σε βοηθήσει πραγματικά είναι:
  • Να γράψεις όλα τα εμπλεκόμενα προβλήματα. Στο χαρτί μπορεί να σου φανούν πιο εύκολα να τα διαχειριστείς απ’ ότι όταν στροβιλίζονται στο κεφάλι σου.
  • Να κάνεις μια λίστα με όσο το δυνατόν περισσότερες λύσεις. Όταν γράφεις τη λίστα, σταμάτα προσωρινά την κρίση σου για το αν οι λύσεις είναι κατάλληλες. Μπορείς να απορρίψεις κάποιες λύσεις αργότερα.
  • Να αξιολογήσεις τη λίστα σου. Αναλογίσου τι κατάληξη θα ήθελες να έχει αυτή η κατάσταση. Ποιες λύσεις είναι πιθανό να σε οδηγήσουν εκεί; Μπορείς επίσης να σταθμίσεις τα υπέρ και τα κατά αυτών των λύσεων.
  • Να επιλέξεις κάποιες λύσεις που είναι αρκετά καλές. Η έρευνα δείχνει ότι αν ψάχνεις να βρεις την τέλεια λύση, μπορεί να σε οδηγήσει στην απογοήτευση.
  • Να διαμορφώσεις ένα συγκεκριμένο σχέδιο με τις λύσεις που επέλεξες αφού τις σπάσεις σε λογικά κομμάτια. Μπορείς επίσης να βάλεις και κάποιες συγκεκριμένες προθεσμίες στο σχέδιό σου.
  • Να μην αποθαρρύνεσαι αν η πρώτη λύση που θα δοκιμάσεις δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Δοκίμασε την επόμενη λύση στη λίστα σου.
Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι
Το πώς σκέφτεσαι για ένα πρόβλημα επηρεάζει τόσο το πόσο σε αναστατώνει, όσο και το πόσο αποτελεσματικά θα το αντιμετωπίσεις. Είναι πολύ σημαντικό και αποδοτικό να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις ή τις υπερβολικές ανησυχίες. Δοκίμασε τις παρακάτω προτάσεις:
  • Αναρωτήσου πόσο ρεαλιστική είναι η ανησυχία σου. Πολλές φορές η φαντασία μας πλάθει καταστάσεις που δεν πρόκειται ποτέ να συμβούν.
  • Αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο για «ανησυχία» κάθε μέρα. Στη συνέχεια, κάθε φορά που μια αρνητική σκέψη εισβάλλει στο μυαλό σου, λέγε στον εαυτό σου ότι θα την εξετάσεις την καθορισμένη ώρα. Όταν φθάσει η ώρα για τις ανησυχίες, μπορεί να αισθάνεσαι ήδη καλύτερα.
  • Εστιάσου στις καλές πτυχές της ζωής σου.
  • Δες τις δύσκολες καταστάσεις σαν ευκαιρία να μάθεις, να αναπτυχθείς και να βελτιώσεις τη ζωή σου. Για παράδειγμα, ίσως θα ανακαλύψεις πόσο κοντά είναι οι φίλοι σου ή πόση δύναμη και ικανότητα έχεις να χειρίζεσαι τις δύσκολες στιγμές.
Ζήτα βοήθεια και υποστήριξη
Μερικές φορές κάποια βασική βοήθεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.
  • Ζήτα από κάποιον να σε βοηθήσει με κάποιες επείγουσες δουλειές αν έχεις περιορισμένο χρόνο και δεν μπορείς να τις καλύψεις. Ίσως μπορέσεις να ανταποδώσεις τη βοήθεια όταν περάσει η δύσκολη κατάσταση.
  • Μη φοβάσαι να ζητάς συμβουλές. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα και όταν είσαι μέσα στο πρόβλημα πολλές φορές δεν σκέφτεσαι με τον καλύτερο τρόπο.
  • Αναζήτησε συναισθηματική υποστήριξη. Κλαίγοντας, εκφράζοντας την απογοήτευσή σου ή τον πόνο σου, ή εκτονώνοντας το θυμό σου μπορεί να σε βοηθήσει στο να ανακουφιστείς από την ένταση και το στρες που αισθάνεσαι και να σε βοηθήσει να γυρίσεις καινούργια σελίδα στη ζωή σου.
  • Εξέτασε το ενδεχόμενο να χρειάζεσαι επαγγελματική βοήθεια. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις η βοήθεια κάποιου ειδικού είναι όχι μόνο ενδεδειγμένη αλλά και απόλυτα αναγκαία.

Πηγή: TOP GREEK GYMS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις