Ο Νομπελίστας Aaron Ciechanover, αναγορεύεται Επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου



Επίτιμος διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύεται ο Νομπελίστας Aaron Ciechanover



Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου πρόκειται να αναγορευτεί την  Τρίτη 16 Απριλίου ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας Καθηγητής Βιοχημείας  Aaron Ciechanover.
Τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο για το σύνολο του επιστημονικού του έργου θα απονείμει στον Καθηγητή Aaron Ciechanover ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Χρυσικόπουλος, ενώ την προσωπικότητα του τιμώμενου και τον έπαινο θα παρουσιάσει ο Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) Παναγιώτης Βλάμος. Ο Νομπελίστας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δώσει διάλεξη με τίτλο: The revolution of personalized medicine: are we going to cure all diseases and at what price?
Η τελετή αναγόρευσης του βραβευμένου με Νόμπελ Ισραηλινού επιστήμονα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας στην Κέρκυρα στις 20:00 μ. μ. Η Ιόνιος Ακαδημία υπήρξε το πρώτο νεώτερο ελληνικό πανεπιστήμιο που κόσμησε την Κέρκυρα επί 40 χρόνια (1824-1864), δηλαδή μέχρι την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το σύγχρονο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αποτελεί τη συνέχεια αυτού του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου. 
Ποιός είναι ο Aaron Ciechanover
Ο  Ισραηλινός διακεκριμένος επιστήμονας Aaron Ciechanover με το ερευνητικό του έργο έχει προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις για τη διαδικασία μεταβολισμού ανεπιθύμητων πρωτεϊνών από τον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα την αποσύνθεσή τους.
Μαζί με τους Irwin Rose και Avram Hershko ανίχνευσαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τον μηχανισμό μίας από τις πλέον σημαντικές κυκλικές διαδικασίες του κυττάρου, της αποδόμησης των πρωτεϊνών, λύνοντας έτσι το γρίφο της πρωτεϊνικής υποβάθμισης και κερδίζοντας το 2004 το Νόμπελ Χημείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα καταστρέφουν τις περιττές πρωτεΐνες τους μέσω μιας σειράς σταδιακών αντιδράσεων που διευκολύνονται από τη δράση ενός πολυπεπτιδίου που ονομάζεται ubiquitin (ουβικιτίνη). Η πλήρης κατανόηση της δράσης της μεσολαβούσης ουσίας ουβικιτίνης στη διαδικασία της πρωτεϊνικής διάσπασης άνοιξε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον αρκετών νόσων.
Ο καθηγητής γεννήθηκε στη Χάιφα, στο Ισραήλ, στο τότε Βρετανικό προτεκτοράτο της Παλαιστίνης το 1947. Σπούδασε Ιατρική στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και υπηρέτησε ως γιατρός στον Ισραηλινό Στρατό. Μετά τον στρατό στράφηκε προς την έρευνα συνεχίζοντας την επιστημονική του καριέρα στο εργαστήριο του καθηγητή Avram Hershko στην Ιατρική Σχολή του Technion (Iνστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ) στη Χάιφα και στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης.
Από το 1984 ο Aaron Ciechanover ανήκει στο ερευνητικό και διδακτικό δυναμικό της Ιατρικής Σχολής του Technion στο Ισραήλ. Παράλληλα είναι Διακεκριμένος ερευνητής στο Κέντρο Καρκίνου και Αγγειογενετικής Βιολογίας στο Ινστιτούτο Ιατρικής και Ερευνών Rappaport στο Ισραήλ. Είναι μέλος της Ισραηλινής Ακαδημίας Επιστημών και της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών και είναι ξένος εταίρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Το 2000 έλαβε το βραβείο Albert Lasker για τη συνεισφορά του στη βασική Ιατρική έρευνα, το 2002 το Emet Prize (το Βραβείο για τις Τέχνες, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό) υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, το 2003 το Israel Prize for Biological Research και το Νόμπελ Χημείας το 2004. Το 2005 αναγορεύτηκε επίσης Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις