ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ από την ΕΚΘΕΣΗ στρατιωτών/πολιτών σε ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΙΡΑΝ-ΙΡΑΚ

Konstantinos Triantaphyllidis 
Ομότιμος Καθηγητής Α. Π. Θ.



Ο Πόλεμος Ιράν-Ιράκ ήταν ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν και του Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Ιράκ, έκανε εκτεταμένη και συστηματική χρήση χημικών όπλων, όπως το αέριο μουστάρδας, εναντίον των Ιρανών στρατιωτών και πολιτών, αλλά και των Κούρδων του Ιράκ.
 Ειδικότερα, για πρώτη φορά σε πεδίο μάχης, απελευθερώθηκαν τα νευροτοξικά σαρίν και tabun από τις ιρακινές δυνάμεις.
 Η χημική επίθεση σκότωσε περίπου 5.000 Ιρανούς, ενώ αρρώστησαν πάνω από 100.000. Τριάντα πέντε χρόνια αργότερα, περίπου 56.000 Ιρανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υγεία τους από την έκθεσή τους στο αέριο μουστάρδας, που κυμαίνονται από δερματικές βλάβες έως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πιθανόν καρκίνο (Βλέπε Chemical martyrs, Science 359, pp. 20-25, 05/1/ 2018). 
Το Ιράν έχει μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης χημικών όπλων στην υγεία. Μια δωδεκάδα ερευνητικών κέντρων στο Ιράν επιδιώκει να αποκαλύψει πως η έκθεση σε αέριο μουστάρδας προκαλεί μοριακό χάος, δεκαετίες αργότερα, ενώ πυροδοτεί ασθένειες και θάνατο. Είναι μοναδική ευκαιρία η διεθνής επιστημονική κοινότητα να συνδράμει και να διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των χημικών όπλων στην υγεία.
 Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί διαδηλώνουν την 6η Αυγούστου φωνάζοντας «Ποτέ πια Χιροσίμα». Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί να διαδηλώνουμε φωνάζοντας «Ποτέ πια Βιολογική/Χημική Ωρολογιακή Βόμβα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις