Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ τοξικομανία (ΕΘΙΣΜΟ ΣΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ)

 Konstantinos Triantaphyllidis  Ομότιμος Καθηγητής Α. Π Θ.

Η χρήση κάνναβης εντείνει, αντί να εξασθενεί, τις σχέσεις μεταξύ του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους και ενδέχεται να μην διευκολύνει/ανακουφίζει/απαλύνει. 
Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη διαχείριση των διάφορων συμπτωμάτων (πόνου, κατάθλιψης, κλπ) σε ενήλικες με θεραπεία με υποβοηθούμενη φαρμακευτική αγωγή για εθισμό στα οπιοειδή είναι επί του παρόντος ασαφείς


.
Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός σκοπός πρόσφατης μελέτης (Marian Wilson et al. Cannabis use moderates the relationship between pain and negative affect in adults with opioid use disorder. Addictive Behaviors 2018, 77: 225-231) ήταν να εξετάσει εάν η χρήση κάνναβης μετριάζει τις σχέσεις μεταξύ του πόνου και της αρνητικής επίδρασης (δηλ. της κατάθλιψης και του άγχους) και εάν η αυτο-αποτελεσματικότητα επηρεάζει αυτές τις αλληλεπιδράσεις.
ΜΕΘΟΔΟΙ: H έρευνα αφορούσε 150 ενήλικες από κλινικές προγραμμάτων αντιμετώπισης/θεραπείας οπιοειδών (χρήση κάνναβης).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η συχνότητα χρήσης κάνναβης αυξήθηκε, οι θετικές σχέσεις μεταξύ του πόνου και της κατάθλιψης και του πόνου και του άγχους αυξήθηκαν. Ωστόσο, η χρήση κάνναβης δεν ήταν πλέον σημαντικός συντονιστής μετά τον έλεγχο της αυτο-αποτελεσματικότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης εντείνει, αντί να εξασθενεί, τις σχέσεις μεταξύ του πόνου και της κατάθλιψης και του πόνου και του άγχους. Αυτά τα φαινόμενα φαίνεται ότι οδηγούνται από μειωμένη αυτο-αποτελεσματικότητα σε χρήστες κάνναβης.
CONCLUSIONS: Results suggest that cannabis use strengthens, rather than weakens, the relationships between pain and depression and pain and anxiety. These effects appear to be driven by decreased self-efficacy in cannabis users. It is important to understand how self-efficacy can be improved through symptom self-management interventions and whether self-efficacy can improve distressing symptoms for people in MAT.

*Αγαπητοί φίλοι στο ΦΒ, μου προξένησε εντύπωση ότι δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα 6 εργασίες σε διάφορα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά που περιγράφουν όλες αρνητικές επιπτώσεις από τη νόμιμη ή παράνομη χρήση οπιούχων. Θεώρησα ότι θα ήταν χρήσιμο να γνωστοποιήσω αυτά τα αποτελέσματα στους φίλους μου στο ΦΒ, μια και η Κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρική χρήση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις