Χρόνιοι πόνοι και ψυχιατρικές διαταραχές , οδηγούν σε θάνατο των πασχόντων από υπερβολική δόση οπιοειδών!

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΟΣΗ ΟΠΙΟΕΙΔΩΝ.
 Konstantinos Triantaphyllidis Καθηγητής Γενετικής Α. Π. Θ.
 Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών έχει τετραπλασιαστεί στις ΗΠΑ, από 8.048 το 1999 σε 33.091 το 2015!! Η υπερβολική δόση ναρκωτικών είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου για άτομα κάτω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πέθαναν το 2016 λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, ενώ σε εκατομμύρια υπολογίζονται εκείνοι που εθίστηκαν στα ναρκωτικά. 

Αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά στην Ελλάδα, από το 2015, καταγράφει, επίσης, η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμών.
Ερευνητική ομάδα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia (ΗΠΑ) ανέλυσε (Service Use Preceding Opioid-Related Fatality. American Journal of Psychiatry, 28/11/2017) τον αριθμό των θανάτων που οφείλεται σε υπερβολική δόση οπιοειδών (πρόγραμμα Medicaid), εστιάζοντας κυρίως σε άτομα που υπέφεραν από χρόνιο πόνο. Η ερευνητική ομάδα γνώριζε από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, ότι ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση οπιοειδών είχε τετραπλασιαστεί, από 8.048 το 1999 σε 33.091 το 2015!!


Οι συγγραφείς διερεύνησαν 13.089 θανάτους ατόμων (πρόγραμμα Medicaid), που απεβίωσαν από υπερβολική δόση οπιοειδών, τα οποία έπαιρναν με ιατρική συνταγή. Οι περισσότεροι αποθανόντες (61,5%) έπασχαν από χρόνιο πόνο (μη καρκινικών παθήσεων) κατά το τελευταίο έτος της ζωής τους. Από αυτούς ποσοστό 49,0% αφορούσε χρήση/συνταγογράφηση διάφορων οπιοειδών και 52,1% βενζοδιαζεπινών. Θάνατοι είχαν παρατηρηθεί από τη φαρμακευτική χρήση οπιοειδών και βενζοδιαζεπινών, αλλά και από τη συνδυασμένη χρήση και των δύο. Κατά τους συγγραφείς, ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων αυξάνει τον κίνδυνο καταστολής της αναπνοής - επιβραδύνοντας επικίνδυνα το βάθος και τον ρυθμό της αναπνοής, δηλ. την αναπνευστική λειτουργία - που είναι η κύρια αιτία θανάτου στις περισσότερες περιπτώσεις χρήσης υπερβολικών δόσεων οπιοειδών. ΄Υστερα από αυτά τα αποτελέσματα, οι συγγραφείς του άρθρου καλούν τους ειδικούς γιατρούς να περιορίσουν τη χορήγηση του συνδυασμού των δύο ουσιών. Επιπρόσθετα, εξαιτίας του κινδύνου χορήγησης/χρήσης υπερβολικής δόσης οπιοειδών με συνταγή, η ημερήσια δόση να χορηγείται στη χαμηλότερη δυνατή δόση και διάρκεια, και χρήση να γίνεται μόνο από εκείνους τους ασθενείς για τους οποίους οι εναλλακτικές κλασικές θεραπευτικές στρατηγικές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Στην επόμενη ανάρτηση τι προτείνουν χημικοί για την αντιμετώπιση της χρήσης οπιοειδών.
https://www.facebook.com/konstantinos.triantaphyllidis/videos/511355732577441/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις