Δίαιτα με τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες αντιστρέφει την υπεργλυκαιμία αρουραίων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2


ΔΙΑΙΤΑ ΜΕ ΤΡΟΦΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΗ ΤΎΠΟΥ 2.
Από Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, Καθηγητή Γενετικής Α. Π . Θ. 

 Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Yale ανακάλυψε μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να αναστρέψει γρήγορα τα συμπτώματα του σακχαροδιαβήτη τύπου 2 (T2D) σε ζωικά μοντέλα. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά στους ανθρώπους, μπορεί να αναπτυχθούν πρωτόκολλα ή νέες φαρμακευτικές ουσίες για τη θεραπεία αυτής της συχνής χρόνιας διαταραχής.
Ο σακχαροδιαβήτης τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενος) χαρακτηρίζεται από διαταραχή στην έκκριση της ινσουλίνης και τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. ΄Ενας στους τρεις κατοίκους Δυτικών χωρών αναμένεται να αναπτύξει σακχαροδιαβήτη τύπου 2 έως το 2050. Ερευνητική ομάδα διερεύνησε (Rachel J. Perry, και συν. Mechanisms by which a Very-Low-Calorie Diet Reverses Hyperglycemia in a Rat Model of Type 2 Diabetes. Cell Metabolism, 9 Νοεμβρίου 2017) τις επιπτώσεις δίαιτας πολύ χαμηλών θερμίδων (very-low-calorie diet =VLCD), που αποτελείται από το ένα τέταρτο της κανονικής πρόσληψης, σε αρουραίους με σακχαροδιαβήτη τύπου 2. 

Χρησιμοποιώντας μια καινοτόμο προσέγγιση (την PINTA), οι ερευνητές περιέγραψαν τρεις κύριους μηχανισμούς υπεύθυνους για τη σημαντική επίδραση της χαμηλής διατροφής σε θερμίδες (VLCD) στην ταχεία μείωση των συγκεντρώσεων γλυκόζης αίματος στα διαβητικά ζώα. Στο ήπαρ, η διατροφή αυτή μειώνει την παραγωγή γλυκόζης κατά 30% με: 1) μείωση της μετατροπής του γαλακτικού και των αμινοξέων σε γλυκόζη, 2) μείωση της ταχύτητας μετατροπής γλυκογόνου σε γλυκόζη στο ήπαρ, και 3) μείωση της περιεκτικότητας σε λίπος, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την ανταπόκριση του ήπατος στην ινσουλίνη. Αυτά τα θετικά αποτελέσματα της διατροφής παρατηρήθηκαν σε μόλις τρεις ημέρες. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές θα είναι να επιβεβαιώσουν εάν τα ευρήματα μπορούν να αναπαραχθούν σε ασθενείς με σακχαροδιαβήτη τύπου 2 που υποβάλλονται είτε σε ειδική χειρουργική επέμβαση, είτε σε δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει τη μεθοδολογία PINTA σε ανθρώπους.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις