Το Εκκρεμές του Νου





http://alloste.gr/home/90-to-ekkremes-tou-nou-dipoliki.htmlΥπάρχουν κάποιες σκέψεις, που κανένα χαρτί ή γλώσσα ή σύμβολο δεν μπορεί να απεικονίσει.
Υπάρχει ένα κομμάτι της ψυχής αχαρτογράφητο, που όσοι επιχειρούν να το φέρουν στα μέτρα τα υλικά, νιώθουν βαριά την απειλή της ύβρεως. Κι αν αποζητούν την κάθαρση, οι περισσότεροι συναντούν μόνο τη νέμεση και την παράνοια.
Υπάρχουν γωνιές στο μυαλό, απόκρυφες, χαοτικές και επικίνδυνες, που μερικοί τολμούν να φέρουν στο συνειδητό, ανεξάρτητα από το τίμημα, ενώ οι ανυποψίαστοι τις αποσιωπούν και τις φοβούνται.
Υπάρχουν κάποια βιβλία, που γράφονται, χωρίς να έχουν ανάγκη το κοινό, που θα τα διαβάσει.
Αλλά πάλι η καλύτερη ψυχοθεραπεία είναι ο εξαγνισμός μέσω της συγγραφής, γιατί καμία ψύχωση ή νεύρωση δεν έχει αντίδοτο για τις ίδιες της τις πνευματικές ορμόνες.
Κι έτσι, καθώς μπερδεύονται η ποίηση και το αφήγημα, η συνειρμική κατάθεση της ψυχής και η λογική, το συναίσθημα και οι άμυνες, δημιουργείται ένα μοναδικό πόνημα, που κανείς εύκολα δεν μπορεί να κατατάξει. Θα μπορούσε να είναι η καλύτερη περιγραφή της μανιοκατάθλιψης, αλλά και η ψηλάφηση του πιο τρομερού μας εφιάλτη. Θα γινόταν εξαιρετικό εγχειρίδιο σε Πανεπιστήμιο, αλλά και το πιο βαθύ προσωπικό ημερολόγιο.
Εξορκισμός και απολογία, θεραπεία και ετυμηγορία, αποθέωση και στιγματισμός, εξομολόγηση και εξέγερση - αυτό είναι το βιβλίο της δημοσιογράφου Βένης Παπαδημητρίου.
Στα είκοσι χρόνια σχεδόν, που ασχολούμαι με τη διδασκαλία της Ψυχολογίας, ποτέ δε διάβασα απνευστί κάτι τόσο αισθαντικό και συνάμα λυτρωτικό και ατμοσφαιρικό και ατόφιο.
Ίσως μόνο στα κείμενα του Άσιμου
Ευστράτιος Παπάνης
Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας
Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις