ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Μειώσεις μισθών και συντάξεων χωρίς… αυταπάτες-EUROGROUP- Ο Τσακαλώτος πρότεινε «κόφτη» στις δαπάνες κα ιο Τσίπρας έστησε… φιέστα για το χρέος

ΤΙΤΛΟΙ
ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

10-05-2016


ΑΥΓΗ ·Αλλαγή σελίδας- Συμφωνία για την αξιολόγηση με εκταμίευση ενισχυμένης δανειακής δόσης·Υγεία – Ο ΠΟΥ στηρίζει την Ελλάδα·Κόκκινα δάνεια- Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας   


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·Σε νερά με καρχαρίες!- Ισοπεδώνονται τα εισοδήματα και ακριβαίνουν τα πάντα με πακέτο έμμεσων φόρων·Παίρνουν φωτιά από τον Ιούνιο οι τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο, αμόλυβδη, φυσικό αέριο)· Πώς; … - Η Turkish Airlines επίσημος χορηγός του Μουσείου Μπενάκη


ΕΘΝΟΣ ·Λευκός καπνός για αξιολόγηση και χρέος- Απόφαση EUROGROUP για λύση – πακέτο στις 24 Μαΐου· Νυχτερινές επαφές Τσίπρα με Πρόεδρο και πολιτικούς αρχηγούς·Ελεγκτικό Συνέδριο- «Ναι» σε αναδρομικά από διαφορές συντάξεων


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ·Ορθοπεταλιά μετά το Eurogroup-Διαρκές κυνήγι στόχων για να αποφευχθούν νέα σκληρά μέτρα·Τεχνική Εκπαίδευση- ΕΠΑΛ- Για μια θέση στα ΑΕΙ·Ηλεκτρονικός τζόγος- Κλιμακωτό σύστημα φορολόγησης


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Μειώσεις μισθών και συντάξεων χωρίς… αυταπάτες-EUROGROUP- Ο Τσακαλώτος πρότεινε «κόφτη» στις δαπάνες κα ιο Τσίπρας έστησε… φιέστα για το χρέος·Πόσο αυξάνονται οι κρατήσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους·Αυξομειώσεις στις θέσεις των Στρατιωτικών Σχολών- Δικαιολογητικά έως τις 20 Μαΐου


ΕΣΤΙΑ ·Ολυμπιακή περιουσία χωρίς «αύριο»- Η χαμένη τιμή των ακινήτων του 2004·Το λάθος μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας- Πως συντηρείται η μυθολογία της Αριστεράς·Αβέβαιη η συμφωνία


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ·»Κόφτης» μισθών για χρέος σε δόσεις- Βήμα για συμφωνία στο Eurogroup- Ελάφρυνση χρέους μετά το 2018 σε τρεις φάσεις με όρους και προϋποθέσεις·Ασφαλιστικό- Χαμένοι 7 στους 10 ασφαλισμένους·Το νέο μισθολόγιο- Από 780 ευρώ οι μισθοί στο Δημόσιο

 

ΤΑ ΝΕΑ  ·Γλιτώνουμε (;) στο παρά πέντε – Η κυβέρνηση τα δίνει όλα για τον κόφτη·Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και όλες οι συντάξεις στο βωμό της συμφωνίας  Με προεδρικό διάταγμα η αυτόματη προσαρμογή που αρχίζει το 2017·Ασφαλιστικό- Στο απόσπασμα όλοι οι εργαζόμενοι και 570.000 συνταξιούχοι




Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
 «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :

«Τα μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι για το χρέος»

Τ ρεις συν δύο παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προτείνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η «Κ», στα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνεται η μετατροπή των επιτοκίων των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά από κυμαινόμενα (που ήταν η ελληνική επιδίωξη), ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προτείνουν την εφαρμογή τριών παρεμβάσεων και εάν χρειαστεί συστήνουν άλλα μέτρα.
Ειδικότερα, στο βασικό πακέτο των μέτρων περιλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις στα δάνεια που έχει διαθέσει έως τώρα ο EFSF:
1. Η επιμήκυνση της μέσης περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη.
2. Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050.
3. Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που θα πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του
EFSF ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ίσες δόσεις.
Στα «εφεδρικά» μέτρα που θα μπορούσαν επίσης να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται:
1. Η επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA και SMP) επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δισ ευρώ.
2. Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, εφόσον περισσέψουν κεφάλαια από το τρίτο πρόγραμμα που έχει συνάψει η Ελλάδα με τον
ESM. Αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος του ESM.


Από τη στήλη «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :

 «WSJ: Δυσχεραίνουν τις διαπραγματεύσεις οι μεγάλες αποκλίσεις στην πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος»

Τ

 ο ελληνικό χρέος μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 258,3% του ΑΕΠ έως το 2060 ή και να πέσει στο ποσοστό του 62,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μια επίσημη ανάλυση των Ευρωπαίων πιστωτών για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχει στη διάθεσή της η Wall Street Journal.
Πρόκειται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για μια πολύ μεγάλη απόκλιση που ουσιαστικά αποτυπώνεται και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η επίσημη ανάλυση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά σενάρια για την οικονομία και αξιολογεί το πώς η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2060.
Σύμφωνα με την ανάλυση το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ να ανέρχεται στο 62,6%. Σύμφωνα πάλι με την πιο απαισιόδοξη εκδοχή αυτό θα ανέλθει το 2060 στο 258,3% του ΑΕΠ.
Πάντως, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2016 στο 182,9% του ΑΕΠ και θα μειωθεί έως το 2060 στο 104,9%.
Οι διαφορές προκύπτουν από τις αποκλίσεις στις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές τόκων.
Στο έγγραφο εξετάζεται επίσης πώς θα διαμορφωθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, δηλαδή το ύψος του κεφαλαίου που θα χρειαστεί η χώρα για να καλύψει το ίδιο χρονικό διάστημα έλλειμμα, τόκους και χρέος.
«Η υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες προς ΑΕΠ, όπως προκύπτουν από την ανάλυση, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»  του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»   με τίτλο :
«Μονόδρομος τα μέτρα και στο βάθος συμφωνία με τους Ευρωπαίους»
Χ

ωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup ενώ οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης προόδου της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM, η οποία (δόση) θα συμπεριλαμβάνει εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μελη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπροθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.
Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκές αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.
Θυσιάζονται και οι μισθοί στο βωμό της αξιολόγησης
Δεν φείδεται παραχωρήσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου πάρει το πράσινο φως από τους ομολόγους του στο Eurogroup. Ενώ το Μαξίμου πανηγυρίζει επειδή έγιναν δεκτά τα μέτρα, όπως αποκαλύπτεται στην πρόταση που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή στα μέλη του Eurogroup στη λίστα των αυτόματων περικοπών περιλαμβάνονται και οι μισθοί!
Για την ακρίβεια εξαιρούνται ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, αλλά όχι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις. Το αν και το πόσο θα πέφτει «μαχαίρι» θα αποφασίζεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.
…όμως ο Τσακαλώτος δηλώνει ικανοποιημένος
Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.

O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.
O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.
Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.
Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.
Τιτιβίσματα Ντομπρόβσκις
Σε δύο μηνύματα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού εφεδρικών μέτρων.
Xωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το Eurogroup ενώ οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.
Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης προόδου της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Τις επόμενες ημέρες η ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τους θεσμούς θα ολοκληρώσουν το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του staff level agreement. Στη συνέχεια θα το παραδώσουν στους υπουργούς οικονομικών του Eurogroup.
Μετά και την νομοθέτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα προχωρήσει στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM, η οποία (δόση) θα συμπεριλαμβάνει εκτός της κάλυψης των δανειακών αναγκών έως το τέλος της επόμενης αξιολόγησης και την ταχύτατη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χρηματική δόση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το ποσό των 5,7 δισ. που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Για πρώτη φορά οι απαραίτητες ενέργειες για την ελάφρυνση του χρέους διατυπώνονται ρητά και καθορίζουν μια συγκεκριμένη διαδικασία σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διαχείριση του χρέους όπως η πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς τα κράτη μελη ή/και το ΔΝΤ. Στο μεσοπροθεσμο διάστημα, μετά το τέλος του προγράμματος, θα εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η επιμήκυνση των λέξεων και οι μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος στις αποπληρωμές των δανείων και η χρήση/μεταφορά των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.
Για το μακροπρόθεσμο διάστημα το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε περαιτέρω πιθανά μέτρα επίτευξης του στόχου βιωσιμότητας του χρέους.
Μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων και μεταρρυθμίσεων το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα επιπρόσθετα μέτρα που εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα α) τη σταθερή μείωση του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και β) τις αναγκές αναχρηματοδότησης του χρέους σε σταθερά βιώσιμα επίπεδα.
Το Eurogroup επίσης συμφώνησε στις βασικές αρχές για αυτά τα μέτρα που αφορούν: α) διευκόλυνση για την έξοδο στις αγορές, β) την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών, γ) την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά τη λήξη του προγράμματος και δ) την παροχή ευελιξίας στην περίπτωση αβεβαιότητας για τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός δείκτη βιωσιμότητας για το επίπεδο του χρέους και τις ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Το Eurogroup προκρίνει την προοδευτική εφαρμογή των μέτρων επίτευξης της βιωσιμότητας του χρέους σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό επίπεδο.
Θυσιάζονται και οι μισθοί στο βωμό της αξιολόγησης
Δεν φείδεται παραχωρήσεων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου πάρει το πράσινο φως από τους ομολόγους του στο Eurogroup. Ενώ το Μαξίμου πανηγυρίζει επειδή έγιναν δεκτά τα μέτρα, όπως αποκαλύπτεται στην πρόταση που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή στα μέλη του Eurogroup στη λίστα των αυτόματων περικοπών περιλαμβάνονται και οι μισθοί!
Για την ακρίβεια εξαιρούνται ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες, αλλά όχι οι κωδικοί για μισθούς και συντάξεις. Το αν και το πόσο θα πέφτει «μαχαίρι» θα αποφασίζεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» την 30η Απριλίου κάθε έτους, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να συντάσσει μία έκθεση, η οποία και θα δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβέρνησης και θα κοινοποιείται στην Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την έκθεση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη οποιαδήποτε απόκλιση μεταξύ του στόχου που έχει οριστεί και του πραγματικού αποτελέσματος του έτους.
…όμως ο Τσακαλώτος δηλώνει ικανοποιημένος
Tην ικανοποίησή του για το σημερινό «θετικό Eurogoup για την Ελλάδα και την Ευρώπη», εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup.
O Eυ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι μόλις ολοκληρωθεί η νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων θα υπάρξει εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον ESM.
O υπουργός Οικονομικών ανέφερε, επίσης, ότι τις επόμενες εβδομάδες το Euroworking Group θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου, μέχρι το οποίο αναμένεται να κλείσουν τα διάφορα συστατικά της συμφωνίας.
Όσον αφορά το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε πως βάση των συζητήσεων αποτελεί η ελληνική πρόταση. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το EWG τις επόμενες εβδομάδες θα εργαστεί για να συμφωνηθούν τα τεχνικά σημεία.
Όσον αφορά το χρέος, το οποίο είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι σήμερα έγινε μια πρώτη συζήτηση και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Ανέφερε ότι η αναμόρφωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε τρία στάδια. Το πρώτο, σε βραχυπρόθεσμη βάση, από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και θα εκταμιευθεί η δόση. Το δεύτερο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα και στη συνέχεια θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Το τρίτο στάδιο, σε μακροπρόθεσμη βάση, για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
To Εuroworking group θα εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους στα τρία στάδια, πρόσθεσε ο υπουργός.
Τιτιβίσματα Ντομπρόβσκις
Σε δύο μηνύματα που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού εφεδρικών μέτρων.

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»   με τίτλο :
«Σοκ από τον Σόιμπλε πριν το Eurogroup: Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους»
Μ

 ε το επιχείρημα ότι αν συμβεί η απαισιόδοξη εκδοχή και τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε τη άποψή του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, το γνωστό και ως «φρένο δαπανών».
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους».
Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του τονίζοντας: «Έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας» ενώ ερωτηθείς αν τελικά θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να περιμένουν για το τέλος της συνεδρίασης.
Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις