ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·Χαράτσι στους μικρούς μισθούς-Η επιπλέον παρακράτηση για φόρο και εισφορά αλληλεγγύης

ΤΙΤΛΟΙ
ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

13-05-2016


ΑΥΓΗ ·Η ελπίδα επιστρέφει- Συμφωνία- πακέτο ως τις 24 Μαΐου βλέπει ο Ντάϊσελμπλουμ·Τρεις στρατηγικές επενδύσεις 800 εκατ. στα σκαριά·Πανελλαδικές 2016- Τη Δευτέρα ξεκινά η μάχη των υποψηφίων   


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·Χαράτσι στους μικρούς μισθούς-Η επιπλέον παρακράτηση για φόρο και εισφορά αλληλεγγύης·Ο Κουμουτσάκος υμνεί ξαφνικά το PSI της καταστροφής·Έρχεται αύξηση 8 10 λεπτών στην αμόλυβδη


ΕΘΝΟΣ ·  ·  · (καθυστερεί η έκδοσή του)


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ·Κρυφό ραντεβού για το χρέος- Καθοριστική συνάντηση Τσακαλώτου και Σόιμπλε στις Βρυξέλλες·Ν. Δ. κατά κυβέρνησης- Σφυροκόπημα χωρίς «κόφτη»·ΝΑΤΟ – Ρωσία- Ψυχροπολεμικά παιχνίδια


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Φοροκαύσωνας με αύξηση ΦΠΑ και νέα χαράτσια-Με ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα θα πληρώσουμε την «επιτυχία» της κυβέρνησης·Στον…αέρα οι άγονες γραμμές- Μαχαίρι 50% στις επιδοτήσεις από το υπ. Μεταφορών·Παγίδα μειώσεων για ένστολους που θα βγουν στη σύνταξη- Από πότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού


ΕΣΤΙΑ ·Σε πλήρη ακινησία η Ελλάς-Αναμονή και αβεβαιότης από την αρχή του έτους·Ο Μοσκοβισί απορρίπτει την Χριστιανική Ευρώπη- Δηλώσεις του προκαλούν σάλο στην Γαλλία·Παρέμβασις για το χρέος


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ·SOS εκπέμπει η αγορά-Βαριές οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία από το μπαράζ φόρων·Δύσκολη η συμφωνία για το χρέος έως 24 Μαΐου- Διαφωνίες μεταξύ πιστωτών·Η Τουρκία αμφισβητεί τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου- Με επιστολή στον Γ. Γ. του ΟΗΕ

 

ΤΑ ΝΕΑ  ·Καφεκοπτείον η Ελλάς-Σκηνικό τεχνητής πόλωσης  από την κυβέρνηση με επιθέσεις κατά της Ν. Δ. για να καλύψει την επέλαση φόρων από αριστερά·Οι 194 νεκροί από την γρίπη και οι κλειστές εντατικές-Πρώτο πλάνο·Η Βραζιλία βυθίζεται στο χάος- Στο σκαμνί η Ρούσεφ για διαφθορά- Ερωτηματικά για τους Ολυμπιακούς  


 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
 «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«Ν.Δ.: 9+1 σημεία για τον «κόφτη»»
Δ ιευκρινίσεις σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης, τον οποίο η Ελλάδα καλείται να νομοθετήσει ως προαπαιτούμενο δίνει η Νέα Δημοκρατία, με ενημερωτικό σημείωμα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει:
«1. Ο νόμος για το Δημόσιο Λογιστικό (ν. 4270/2014, Φ.Ε.Κ. 143/Α’), προβλέπει την ύπαρξη, διορθωτικού μηχανισμού αποκλίσεων στην Εκτέλεση του Προϋπολογισμού, με το δημοσιονομικό κενό να προσδιορίζεται εκ των υστέρων.
2. Η Δήλωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου 2016 αναφέρει ότι η Ελλάδα, ως προαπαιτούμενο, θα νομοθετήσει «πρόσθετο προληπτικό μηχανισμό» («κόφτη»).
3. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο «κόφτης» υπήρχε ήδη.
4. Εάν υπήρχε, το Eurogroup δεν θα ζητούσε να θεσμοθετηθεί.
5. Ο «κόφτης» είναι ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετικός από τον υφιστάμενο μηχανισμό, καθώς:
6. Είναι συγκεκριμένος: αφορά 2% του Α.Ε.Π. ή 3,5 δις ευρώ μέτρα. Είναι σαφές ότι, το δημοσιονομικό κενό είναι προσδιορισμένο, εκ των προτέρων.
7. Είναι στοχευμένος: Αφορά περικοπές μισθών και συντάξεων και μείωση μεταβιβάσεων (π.χ. σε Ο.Τ.Α.) και επιχορηγήσεων (π.χ. σε ασφαλιστικά ταμεία) για τις οποίες απαιτούνται οι τροποποιήσεις των σχετικών διατάξεων που το προβλέπουν.
8. Είναι μόνιμος: Αφορά διορθώσεις αποκλίσεων γενικά για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του Προγράμματος, δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του Α.Ε.Π. για δεκαετίες.
9. Διορθωτικός μηχανισμός αποκλίσεων, ιδίως στο σκέλος των δαπανών, είναι απαραίτητος για το σεβασμό των χρημάτων των φορολογουμένων και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση. Η Νέα δημοκρατία τον θεσμοθέτησε.
10. «Κόφτης» που επιβάλλεται μετά την ιδεοληπτική, εξοντωτική αύξηση φόρων και εισφορών της Κυβέρνησης Τσίπρα θα βυθίσει την οικονομία ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση και θα διαλύσει την κοινωνική συνοχή. Και φόροι και μείωση μισθών και συντάξεων οδηγούν στη μαζική φτωχοποίηση των Ελλήνων».

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
 «#synelthete απαντά το Μαξίμου στο #fygete της Νέας Δημοκρατίας»
Μ

 ε όρους... διαδικτύου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της δρομολογούμενης οριστικοποίησης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου αλλά και της επιβολής του νέου αυτόματου «κόφτη» δαπανών προκειμένου να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Χθες,  ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι πρώτη φορά κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα 12 δις και πανηγυρίζει. «Οι πολίτες βιώνουν και πληρώνουν ψέμματα. Πρωθυπουργός με αυταπάτες είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός», ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι σύντομα έρχεται τυφώνας έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δις και ακολουθεί «ο διαβόητος κόφτης οριζόντιων περικοπών». «Oλα αυτά θα τα πληρώσουν τώρα οι Έλληνες στο όνομα μιας ασαφούς υπόσχεσης για μελλοντική διαχείριση του χρέους, χρέος το οποίο δεν θα κουρευτεί» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.: «η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα... αυτό το ζητάει η πλειοψηφία των πολιτών και δεν θα αργήσει να γίνει». «Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές είναι στάση ευθύνης. Είναι ανάγκη να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης».
Μπορεί ο κ. Κουμουτσάκος να μην χρησιμοποίησε το διαδικτυακό σύνθημα της ΝΔ #fygete, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Oλγα Γεροβασίλη αντιπαρέβαλε το δικό της, απαντώντας στις γαλάζιες αιχμές. «Η ΝΔ οικοδόμησε τη στρατηγική της στην αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Προδίκασαν πρόσθετα μέτρα, φαντασιώθηκαν νέα μνημόνια, επένδυσαν στην καταστροφή. Τώρα που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» σημειώνεται στην ανακοίνωση, η οποία και καταλήγει με το διαδικτυακό hashtag #synelthete.
Σε «διαδικτυακό» ύφος ήταν και η ανταπάντησή του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος υπογραμμίζει: «Πράγματι, είναι ανάγκη να συνέλθουν οι μόνοι ξένοι προς την πραγματικότητα: Ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, που βαφτίζουν τα ψέματά τους αυταπάτες. Διότι όποιοι κυβερνούν με ψέματα και αυταπάτες είναι επικίνδυνοι για τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία. Τώρα “κόφτης” στα ψέματά τους», χρησιμοποιώντας το hashtag #synelthete_apo_aftapates

Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»  της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»   με τίτλο :
«Μέσω... Ιράκ και Βιετνάμ ρυθμίσεις για «κόκκινα δάνεια» και αποδοχές υπαλλήλων ΥΠΑ»
Μ

 έσω... Ιράκ και Βιετνάμ, η κυβέρνηση πέτυχε να «περάσει» από τη Βουλή ρυθμίσεις  θεμάτων που αφορούν τα «κόκκινα δάνεια», τη δημιουργία νέας δημόσιας υπηρεσίας με δυνατότητα κάποιων ολίγων προσλήψεων, καθώς και ζητήματα σχετικά με τις αποδοχές υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: το κατάφερε με τη γνωστή μέθοδο εκπρόθεσμων –και προφανέστατα άσχετων με το περιεχόμενο των νομοθετημάτων- υπουργικών τροπολογιών. Τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν  χθες το πρωί στην Ολομέλεια, αποτελούσαν κυρώσεις συμφωνιών με τις δύο προαναφερθείσες χώρες της ανατολής.
Ειδικότερα:
Με την πρώτη τροπολογία «εισάγονται νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την εποπτεία και τον εξορθολογισμό του συστήματος χρέωσης τελών διοδίων οχημάτων», και υπό αυτό το πρίσμα μεταξύ άλλων προβλέπεται να συσταθεί στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων «αυτοτελής υπηρεσία οδικών τελών». Στην εν λόγω υπηρεσία προβλέπονται θέσεις διοικητή και υποδιοικητή, ενώ η στελέχωσή του θα γίνεται με μετατάξεις και αποσπάσεις υπαλλήλων του δημοσίου. Επιπλέον υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία οκταμελούς «γνωμοδοτικής Επιτροπής Οδικών Υποδομών» στην οποία θα γίνονται και προσλήψεις ιδιωτών. Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προαναφερθείσες προβλέψεις «προκαλείται ετήσια δαπάνη και από την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της συνιστώμενης υπηρεσίας, την καταβολή μηνιαίας αποζημίωσης στον Διοικητή και τον υποδιοικητή, την καταβολή αποζημίωσης στους ιδιώτες – μέλη της Επιτροπής Οδικών Υποδομών». Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος του κόστους.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια εξέφρασαν ενστάσεις και αντιρρήσεις, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι προβλέπονται προσλήψεις. «Υπάρχουν θολά σημεία και γκρίζες ζώνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ι. Βρούτσης (ΝΔ) και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι απλώς θέλει να διορίσει άτομα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ιδρύετε νέο κράτος, αντί να εξορθολογίσετε το υφιστάμενο, σχολίασε ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημ. Συμπαράταξη). Τελικώς, την τροπολογία ψήφισαν μόνο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Ενωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή απουσίαζε.
Η δεύτερη τροπολογία, ως συνέχεια ανάλογου περιεχομένου προηγουμένων, προβλέπει την παράταση της εξαίρεσης από την πώληση σε εταιρείες Μεταβίβασης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων» με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Αυτή τη φορά η παράταση ισχύει ως τις 15 Ιουνίου (έληγε στις 15 Μαΐου). Ψηφίστηκε ομόφωνα.
Η τρίτη τροπολογία προβλέπει την εξαίρεση από υπάρχοντες περιορισμούς υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως προς επιδόματα, αμοιβές και αποζημιώσεις που λαμβάνουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως προς αυτή την τελευταία τροπολογία είναι πως ήταν τόσο «βιαστική», που στο έντυπο μέσω του οποίου κατατέθηκε, ήταν χειρόγραφα αποτυπωμένος και όχι πληκτρολογημένος ο τίτλος του νομοσχεδίου στο οποίο συμπεριελήφθη! Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με μόνο την Ε.Κ. να δηλώνει «παρών».


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Αλλαγές στο χωροταξικό πλαίσιο των οίκων ανοχής ζητούν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Τάσσονται κατά της υπέρμετρης αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου χωροταξίας»
Τ

 ην αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού πλαισίου, που αφορά τη λειτουργία οίκων ανοχής, ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, με ερώτησή τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο υπογράφοντα τον αντιπρόεδρο της Βουλής Τάσο Κουράκη.
Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να τροποποιηθεί το ισχύον νομικό καθεστώς, το οποίο μετά την τροποποίηση του το 2014, (άρθρο 3 παρ 4 Ν. 2734/1999), δεν επιτρέπει την εγκατάσταση των οίκων ανοχής σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων, όχι μόνο από νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς σχολεία, βιβλιοθήκες και παιδικές χαρές, όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και από ξενοδοχεία κατηγορίας τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων.
Με την ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη τροποποίηση είναι «δυσανάλογα αλυσιτελής προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την προστασία της νεότητας και, γενικότερα, των χρηστών ηθών» και δημιουργεί «σοβαρά προβλήματα σε υφιστάμενους χώρους στέγασης οίκων ανοχής».
Υποστηρίζουν επίσης ότι «η υπέρμετρη αυστηροποίηση του σχετικού πλαισίου χωροταξίας, ενέχει κινδύνους «γκετοποίησης» και μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα τη λειτουργία παράνομων οίκων ανοχής, την επίταση του πεζοδρομιακού τύπου πορνείας και το ανεξέλεγκτο trafficking».


Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»   με τίτλο :
«Ντάισελμπλουμ: Λίγες οι «κόκκινες» γραμμές για το χρέος»
Ο

 ι «κόκκινες» γραμμές για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup ήταν πολύ λίγες, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μοναδικό σενάριο, το οποίο φαίνεται πως δεν βρίσκεται καν υπό συζήτηση είναι ένα «ονομαστικό κούρεμά» του.
Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα πιθανό σενάριο ελάφρυνσης χρέους σε τρεις φάσεις, τονίζοντας ότι για την περίοδο έως το 2018 μία λύση θα ήταν να αντικατασταθούν τα σημερινά ακριβά δάνεια με φθηνότερα.

Πάντως, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του να γίνει τώρα η συζήτηση για το τι θα πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018.
Oσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι αναμένει ότι έως τη συνεδρίαση της 24 Μαΐου να έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα, επιτρέποντας την έναρξη των συζητήσεων για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ ζήτησε να κατατεθούν όλες οι λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις, το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις και τον «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης».
Επίσης, εξέφρασε τη επιθυμία του στο εν λόγω Eurogroup να υπάρξει μία πλήρης, επίσημη συμφωνία για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.


Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Σόιμπλε: Διαφώνησα με τη Μέρκελ για την Ελλάδα»
Έ

 να σχεδόν χρόνο από τα δραματικά γεγονότα με την Ελλάδα ο Σόιμπλε έρχεται να παραδεχθεί ότι είχε διαφωνήσει τότε με τη Μέρκελ, που δεν ήθελε Grexit. Η ομολογία έγινε σε δείπνο που διοργάνωσε η Handelsblatt.
Η εφημερίδα κάλεσε σε δείπνο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια σημαντική συγκυρία με τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό σε οριακό σημείο και μετά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα.
«Αποδέχθηκα την απόφαση της Μέρκελ για την Ελλάδα»
Στο αίθριο του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου στο Βερολίνο με τη βοήθεια του επιβλητικού χώρου επανήλθε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στην πραγματικότητα της τρέχουσας πολιτικής ξαναβρίσκοντας την καθαρή και χωρίς προσχήματα γλώσσα για τις κρίσεις στην Ευρώπη.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα, μια χώρα που απορροφά τα τελευταία 6 χρόνια μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, είπε ότι σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί. Ανέτρεξε στις τραγικές ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Η Μέρκελ τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση. «Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Όμως ο Σόιμπλε είχε και καλά νέα από την Ελλάδα. «Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται». Στο δείπνο κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή». Οι ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε πρέπει να ικανοποίησαν τον Έλληνα πρέσβη, που ήταν κι αυτός ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως κατέγραψαν συνδαιτυμόνες του.
Οι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όμως όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε στον αιώνα τον άπαντα. Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη».
Γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε;
Πιο επίκαιρο δεν θα μπορούσε να είναι το θέμα της συζήτησης: «Κρίση χρέους και προσφυγικό δράμα. Προς τα πού οδεύει η Ευρώπη». Οι 600 καλά επιλεγμένοι προσκεκλημένοι, πολιτικοί, οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες, διπλωμάτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, βίωσαν έναν χαλαρό υπουργό Οικονομικών να συζητά με τον αρχισυντάκτη της Handelsblatt, Sven Afhüppe. Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, 73 χρονών, διανύει την τελευταία περίοδο στο υπουργείο των Οικονομικών, δεδομένου ότι λόγω ηλικίας δεν διαφαίνεται μέχρι τώρα πρόθεση να ξανακατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2017.
Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο Βερολίνο, δεν μπορούν να φανταστούν πως μπορεί να υπάρχει γερμανική πολιτική χωρίς τον Σόιμπλε, αλλά και το αντίθετο, πως θα μπορούσε ο Σόιμπλε, αυτός ο παθιασμένος πολιτικός, που έχει θητεύσει σε πολλά υπουργεία και έχει καθίσει στη βουλευτική έδρα περισσότερο από όλους τους άλλους συναδέλφους του, να αποχωριστεί την εξουσία. Αναμενόμενη λοιπόν η ερώτηση, εάν έχει βλέψεις για το αξίωμα του Πρόεδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας. «Ο Κόνραντ Αντενάουερ έγινε καγκελάριος στα 73 του», απάντησε εν γνώσει πως μια τέτοια περιπαικτική απάντηση θα έδινε τροφή σε εικασίες.
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις