ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·Ληστεία από την «πρώτη φορά Αριστερά»- Τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση! Πρωτοφανές χαράτσι στη σταθερή τηλεφωνία- Ανατιμήσεις- φωτιά σε καύσιμα, τσιγάρα (και ηλεκτρονικά), καπνό, καφέ, ποτά

ΤΙΤΛΟΙ
ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

16-05-2016



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·Ληστεία από την «πρώτη φορά Αριστερά»- Τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση! Πρωτοφανές χαράτσι στη σταθερή τηλεφωνία- Ανατιμήσεις- φωτιά σε καύσιμα, τσιγάρα (και ηλεκτρονικά), καπνό, καφέ, ποτά·Λάσπη από τον αποτυχημένο Μάνο σε Καραμανλή και Παυλόπουλο- Τι είπε ο νεοφιλελεύθερος πολιτικός στο συνέδριο της «Δράσης»·Ούτε δείγμα ασθενοφόρου στη Γορτυνία


ΕΘΝΟΣ ·Τα μυστικά του κόφτη δαπανών-Η ακριβής λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης των αποκλίσεων·Ευρωκοινοβούλιο- Με ταυτότητα προέλευσης κρέας και γάλα·Χωρίς καθαρίστριες- Λεωφορεία κίνδυνος για τη δημόσια υγεία


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ·Τι θα κόβει ο «κόφτης» - Ιδού, οι κωδικοί που θα υποστούν περικοπές πρώτοι, εάν…·Που είναι η Κεντροαριστερά; - Αλλού η Φώφη και… αλλού ο Σταύρος·΄Πανελλαδικές- Αυλαία με Νέα Ελληνικά


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Πόσο μειώνονται οι συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου- Αποκλειστικό – Βαρύς ο λογαριασμός για νέους αλλά και παλαιούς συνταξιούχους·Οι Βρυξέλλες αναζητούν συμβιβασμό με ΔΝΤ για τη ρύθμιση του χρέους·Σκηνές χάους στο Καράκας για λίγο ψωμί αλλά ο Μαδούρο «αντιστέκεται»- Στα πρόθυρα του εμφυλίου η χώρα- πρότυπο του ΣΥΡΙΖΑ


ΕΣΤΙΑ ·Κρίσιμη ατζέντα για το Φθινόπωρο-Ανασχηματισμός τώρα, χρέος και εκλογές τον Οκτώβριο·Ο δημοφιλής Τζόνσον ομιλεί για Ράιχ του ευρώ- Καλπάζει ο ευρωσκεπτικισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο·Στο ΤΑΙΠΕΔ 48 λιμάνια

 

ΤΑ ΝΕΑ  ·Φόροι χωρίς ανάσα- Ο πίνακας με όλες τις επιβαρύνσεις – Ι. Χ.- καύσιμα, κάπνισμα, μπύρα, τουρισμός, τηλεφωνία, τηλεόραση·Σε ποια νησιά καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ·Τα χαλασμένα προξενιά- Σαββατοκύριακο με εντάσεις

 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
 «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (14-5)» με τίτλο :
«Εκνευρισμένος με τις «κινήσεις» του Κυριάκου ο Μεϊμαράκης!»
Ο  Βαγγέλης Μεϊμαράκης πνέει τα μένεα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι έτοιμος να πάρει το... όπλο του. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. φαίνεται ότι έχει «φορτώσει» με αρκετά από όσα συμβαίνουν στο κόμμα και έχει αποφασίσει να δείχνει τη διαφοροποίησή του πιο έντονα. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στην οποία ομιλητής ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, δεν παρευρέθηκε σε αντίστοιχη ημερίδα της Ν.Δ. με θέμα την ανάπτυξη, στην οποία ενδέχεται να μην είχε καν προσκληθεί.
Και δεν είναι αυτή η μοναδική διαφοροποίηση του Μεϊμαράκη. Πριν από λίγο καιρό, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις απόψεις του περί χρήματος και ανθρώπου, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τάχθηκε υπέρ του Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για Ασφαλιστικό και Φορολογικό απουσίαζε όσο μιλούσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ έκλεισε και το μέτωπο που είχε ανοίξει το τελευταίο διάστημα με τον τ. γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, με τον οποίο ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε σε καλό κλίμα σε κεντρικό ξενοδοχείο, στέλνοντας «μήνυμα» στη Συγγρού.
Πάντως, εάν το κακό κλίμα συνεχιστεί, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που ήδη γίνεται κεντρικός πόλος των διαφωνούντων.







Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» με τίτλο :
 «Δριμύ «κατηγορώ» Κουμουτσάκου κατά της κυβέρνησης για τους φόρους»
Π

 υρά εναντίον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαπέλυσε προχθές ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις αποκαλύψεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ότι είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «τώρα πια το γνωρίζουν όλοι. Δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία. Οι αβάσταχτοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που θα επιπέσουν σε όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά της χώρας καθώς και στην εθνική οικονομία, είναι συνειδητή επιλογή και απόφαση των κυρίων  Τσίπρα - Καμμένου. Δεν τους το επέβαλε κανείς».
Συνεχίζοντας, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι με την επιβολή νέων φόρων, η κυβέρνηση δυναμιτίζουν κάθε προοπτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. «Επιλέγουν αυτό που γνωρίζουν. Τη διαιώνιση και την ανακατανομή μιζέριας. Και όχι αυτό που δεν πιστεύουν και δεν ξέρουν. Δηλαδή την ανάπτυξη, την παραγωγή πλούτου και θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους που κυρίως, εκείνοι, αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Αυτές είναι οι δραματικές συνέπειες όταν η ιδεοληψία συναντά και συνεργάζεται με την ανικανότητα» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.


Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Ντομπρόβσκις: "Καρφώνει" την κυβέρνηση, χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών»
«Α

 δειάζει" την ελληνική κυβέρνηση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ότι ήταν δική της  επιλογή να αυξήσει τους φόρους και όχι να μειώσει τις δαπάνες. Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, προσπαθεί να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, τονίζοντας ότι έως τότε δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
«Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεών μας με την ελληνική κυβέρνηση, τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, τις οποίες επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση και είχαμε μια σειρά από μελέτες που υποστήριζαν αυτό το επιχείρημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας: «Στο τέλος όμως οι ελληνικές αρχές πρέπει να αποφασίσουν τα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ισχυρή προτίμηση στο να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε επίσης πως οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί αποσυνδέουν τη συμφωνία για το χρέος από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όπως είπε τα μέτρα, που συζητούνται, είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων.
Δεν παρέλειψε τέλος να επισημάνει πως εάν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις μέσα στο 2015 δεν θα ήταν τόσο μεγάλη η δημοσιονομική προσαρμογή, που απαιτείται.


Από τη στήλη  «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Πάνω από 54.500 πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια»
Σ

 υνολικά 54.539 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καταμετρήθηκαν 8.626 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 4.293 άτομα βρίσκονται στη Λέσβο.
Στην Αττική καταμετρήθηκαν 14.444 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 1.450 καταλύουν στο λιμάνι του Πειραιά και 2.880 στο Σκαραμαγκά.
Στην κεντρική Ελλάδα φιλοξενούνται 2.038 άτομα και σε δομές στη νότια Ελλάδα 319.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε 29.112. Τέλος στον καταυλισμό στην Ειδομένη παραμένουν 9.256 πρόσφυγες και μετανάστες.



Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» του
«ΕΘΝΟΥΣ»   με τίτλο :
«ΤΟ ΔΝΤ ΣΕ ΡΟΛΟ ΘΕΑΤΗ
H αξιολόγηση έκλεισε xωρίς καθαρή λύση για το χρέος»
Σ

 τον ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και στις άμεσες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς προκειμένου να κλείσουν και τα τελευταία ανοιχτά μέτωπα για τη συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της 24 Μαΐου.
Αν και το τοπίο για τη συνδρομή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει θολό, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις το επικρατέστερο σενάριο είναι το Ταμείο να παραμείνει «με το ένα πόδι έξω» από το πρόγραμμα και ο ρόλος του να περιορισθεί σε επίπεδο τεχνικού συμβούλου χωρίς ωστόσο να μπλοκάρει τη συμφωνία αλλά να δίνει το πράσινο φώς διευκολύνοντας την ψήφισή της απο τα κοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γερμανίας.
Με βάση το σκηνικό που διαμορφώνεται στις διαπραγματεύσεις το ΔΝΤ θα περιμένει την τελική ρύθμιση για το χρέους και την ανάλυση για τη βιωσιμότητά του προκειμένου να αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Κυρίαρχη είναι η αίσθηση πως το Ταμείο δεν θα βιαστεί να λάβει αποφάσεις, άμεσα, για το εάν και πώς θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Γενικές αρχές
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων στελεχών θα μπορούσε η φάση αυτή της διαπραγμάτευσης να «κλείσει» με μια συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και για τις γενικές αρχές περί αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα επιτρέψει στο Ταμείο μια θετική δήλωση, αλλά όχι οριστικές αποφάσεις για συμμετοχή ή μη. Αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν στο σενάριο αυτό σε δεύτερο χρόνο, για παράδειγμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, πιθανόν το φθινόπωρο.
Πηγές αναφέρουν ότι το ΔΝΤ αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του περιμένοντας την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στο καυτό θέμα του χρέους εμμένοντας παράλληλα στις ενστάσεις του για την αποδοτικότητα των δημοσιονομικών μέτρων και τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μεγάλο βάθος χρόνου χωρίς την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Το βασικό πρόβλημα για τους τεχνοκράτες του Ταμείου είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφές και λεπτομερές πλαίσιο για το είδος, την έκταση και το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων προκειμένου να κρίνει την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης το Ταμείο βρίσκεται σε στάση αναμονής καθώς επεξεργάζεται τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα με βάση τις παραδοχές για την ανάπτυξη και το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης.
Πάντως από τις πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων του στις συσκέψεις με τους Ευρωπαίους προκύπτει ότι θεωρεί τον προτεινόμενο οδικό χάρτη για τη διευθέτηση του χρέους γενικόλογο, ανεπαρκή, επισφαλή και βραχυπρόθεσμο, που σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζουν το ΔΝΤ ως «απόλυτα σύμφωνο» σε όσα έχουν ανακοινωθεί και όπως τόνιζε πηγή της Ευρωζώνης, «οι πάντες εργάζονται με την προϋπόθεση το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα». Υπενθύμισε άλλωστε ότι πέντε κράτη-μέλη θεωρούν ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή με κάποιο τρόπο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να συμμετάσχουν και τα ίδια. Σύμφωνα με άλλη πηγή, «το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα καταρτίσει ένα δικό του, διετούς διάρκειας και με χρηματοδότηση περίπου 6-8 δισ. ευρώ. Για να το κάνει αυτό, το ΔΣ του ΔΝΤ θα χρειαστεί την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ενώ οι εταίροι θα ζητήσουν τη διαβεβαίωση του ΔΝΤ ότι θα παραμείνει με πρόγραμμα και χρηματοδότηση για να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση προς την Ελλάδα».
Άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φόρμουλα συμμετοχής του Ταμείου είναι το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μετά το κλείδωμα της συμφωνίας για τα δημοσιονομικά μέτρα και τον «κόφτη» δαπανών επιδιώκει μια ξεκάθαρη και σαφή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και περιγραφή των εργαλείων διευθέτησης και των προϋποθέσεων για την ενεργοποίησή τους. Μεγάλη βαρύτητα αποδίδεται στα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της στηρίζει την πρόταση να γίνει πρόωρη αποπληρωμή από τον ESM μέρους του ΔΝΤ προς την Ελλάδα καθώς κάτι τέτοιο θα μείωνε δραστικά το κόστος εξυπηρέτησής του αφού το επιτόκιο θα έπεφτε απο το 3,5% στο 1,5% προσφέροντας σημαντική δημοσιονομική ανάσα.
Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο τα σενάρια για την ελάφρυνση του χρέους που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων περιλαμβάνουν:
• Το κλείδωμα των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα και σε περίπτωση που αυξηθούν διεθνώς τα επιτόκια, τότε θα κληθεί η Ελλάδα να καλύψει το πρόσθετο ποσό σε μεταγενέστερο χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος - αποπληρωμή του κεφαλαίου του δανείου σε βάθος χρόνου - να μην ξεπερνάει το 2% του ΑΕΠ ετησίως.
• 5ετή επιμήκυνση τόσο της περιόδου αποπληρωμής του δανείου του ΕΜΣ όσο και της περιόδου χάριτος για πληρωμές τόκων και κεφαλαίου που λήγει το 2022.
Αίσθηση προκαλούν οι ανοιχτές και ισχυρές παρεμβάσεις υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η ώρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι τώρα, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, που επανέλαβε την άποψη των ΗΠΑ ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα και ότι οι απαιτήσεις της ΕΕ για περικοπές είναι υπερβολικά υψηλές.
ΟΦΕΛΟΣ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Σύμφωνα με μία από τις προτάσεις του ΕΜΣ είναι να αποδοθούν στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν και ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις