Αυτοάμυνα. Στην εποχή που ζούμε, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τις τεχνικές της... Καθώς δεν γνωρίζουμε, τι μπορεί να μας συμβεί..



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞH ( ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ - WING CHUN )
Ανδρέας Τάγαρης: Τα μαθήματα αυτοάμυνας αυξάνουν την αυτοπεποίθηση
Written by Βένη Παπαδημητρίου.. 



Δέστε του τα μάτια με ένα μαντήλι. Να μην βλέπει τίποτε απολύτως. Στη συνέχεια, απλώς αγγίξε τον με το χέρι σας. Και… κάντε μια ..απόπειρα να τον χτυπήσετε, με το χέρι ή το πόδι. Θα σας αφοπλίσει, πριν προλάβετε να κάνετε οποιαδηποτε κίνηση!
Πώς τα καταφέρνει; Θα μάθετε στη συνέχεια.. (Πάντως, σας συνιστώ να μην το δοκιμάσετε… γιατί.. αλίμονό σας!!!)
Είναι ο Ανδρέας Τάγαρης. Ο δικός μας Ανδρέας, στο γυμναστήριό μας το fitness plus, όπου παραδίδει μαθήματα αυτοάμυνας, σε άνδρες και γυναίκες. Άριστος δάσκαλος, εγγυάται μέσα από κάποιο βασικό κύκλο μαθημάτων ( ταχύρρυθμο πρόγραμμα ), να είστε σε θέση να αντιμετωπίστε τον οποιονδήποτε σας επιτεθεί..
Οι επιθέσεις στην εποχή μας, δεν είναι σπάνιες, αλλά καθημερινό φαινόμενο.. Αρπαγή τσάντας, απειλή με μαχαίρι ή όπλο για να πάρουν τα χρήματα, τα χρυσαφικά, ή ακόμη και το αυτοκίνητό μας.. Βιασμοί γυναικών.. Επιθέσεις στο δρόμο, εισβολές στα σπίτια μας..
Το να είσαι προετοιμασμένος όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά με “τεχνική”, είναι πλέον απαραίτητο. Αρκεί να το αποφασίσετε…
Ο Ανδρέας Τάγαρης, δεν θα σας εκπαιδεύσει μόνο πως θα αφοπλίσετε τον εκάστοτε επιτιθέμενο, αλλά θα σας μάθει, πώς να λειτουργήσετε (φωνή, λέξεις, γλώσσα του σώματος), ώστε να τον ημερήσετε. Να χάσει ένα μεγάλο μέρος της επιθετικότητάς του, αλλά και της αποφασιστικότητάς του, να αφαιρέσει μια ζωή… Το σίγουρο είναι πως δεν θα σας μάθει να επιτίθεστε.. να το παίζετε νταής .. Κάτι τέτοιο είναι έξω από τη φιλοσοφία του…
Πάμε να τον γνωρίσουμε, να μάθουμε για την αυτοάμυνα, αλλά και για το WING CHUN KUNG FU.. Ελπίδα για το μέλλον είναι η ακριβής μετάφραση.. και αυτό λέει πολλά..
♦ Η Βένη Παπαδημητρίου συζητά με τον Ανδρέα Τάγαρη
1) Πως ασχολήθηκες με την αυτοάμυνα;
Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ήμουν σε κίνηση, δραστηριότητα. Σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησα taekwon-do, μετά ασχολήθηκα με άλλα αθλήματα, όπως κολύμβηση και στίβο με Πανελλήνιες διακρίσεις. Με κέρδισε το WING CHUN KUNG FU, ένα κινέζικο σύστημα πολεμικών τεχνών, το οποίο το αγάπησα για πολλούς λόγους.
Το σύστημα αυτό περιέχει το τρίπτυχο: απλότητα – αμεσότητα - αποτελεσματικότητα, ενώ είναι απαλλαγμένο από περριττές κινήσεις και ενέργειες, αναφέρει ο κ. Τάγαρης, ενώ μας πάει λίγα χρόνια πίσω..
Ανέκαθεν, από παιδί, είχα μια αδυναμία στις Κινέζικες πολεμικές τέχνες και στον Μπρους Λη. Μην ξεχνάμε ότι το wing chun kung fu, ήταν το σύστημα με το οποίο ξεκίνησε ο Μπρους Λη, και στη συνέχεια δημιούργησε τη δικιά του πολεμική τέχνη το Jeet kune do, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος από wing chun.
Αυτοάμυνα
2) Τι είναι η αυτοάμυνα;
Αν μπορούμε να δώσουμε κάποιον ορισμό στην αυτοάμυνα, θα έλεγα οτι είναι μια μέθοδος, στρατηγικής, ή τακτικής που επιλέγει κάποιο άτομο, στην προσπαθειά του να ανταπεξέλθει στο εκάστοτε κίνδυνο που μπορεί να του παρουσιαστεί..
Γενικά, στην αυτοάμυνα, δεν χρησιμοποιούμε δύναμη, εκμεταλλευόμαστε την δύναμη του άλλου. Με απλά λόγια, αποφυγή αντίκρουσης δύναμης με δύναμη, όπως και στο wing chun.
Πάντα προσπαθούμε να ελέγξουμε τα σημεία ισορροπίας του εκάστοτε επιτιθέμενου που είναι αγκώνες και γόνατα, αυτό βέβαια πρέπει να σας το δείξω για να τo κατανοήσετε.
Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Τάγαρης θα μας εξηγήσει κάποιες τεχνικές, για να καταλάβουμε, κάπως, το σκεπτικό της αυτοάμυνας:
- Ο αγκώνας: Αν ελέγξουμε τον αγκώνα του αντιπάλου, μπορούμε να ελέγξουμε το σώμα του, ενώ ελέγχοντας τον καρπό του αντιπάλου ελέγχω το χέρι του.
- Αποφυγή καβγά: Βασικό είναι, πως όταν πάει να μας επιτεθεί ο άλλος ή είναι έτοιμος ένας καβγάς να ξεσπάσει, προσπαθούμε να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση και όχι να την κλιμακώσουμε.
Πως μπορεί να γίνει αυτό; Με αδιαφορία και γενικά με την “γλώσσα του σώματος”, δείχνουμε ότι δεν ερχόμαστε σε αντιπαράθεση και αφήνουμε την “φλόγα” να σβήσει μόνη της μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μην ξεχνάμε οτι το μεγαλύτερο ποσοστό για να μεταφέρουμε ένα μήνυμα σε κάποιον μεταδίδεται συνήθως μέσω εξωλεκτικής επικοινωνίας (π.χ. στάση σώματος, χειρονομίες, εκφράσεις προσώπου) και όχι μέσω λεκτικής.
- Αυτοάμυνα σε οπλισμένο άτομο: Όσον αφορά την αμυνά μας σε κάποιον που είναι οπλισμένος, π.χ. μαχαίρι, ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης ενός αντιπάλου με μαχαίρι είναι η αποφυγή εμπλοκής στη μάχη! Mε κάθε τρόπο και μέσον, φυγή από τον τόπο του περιστατικού πριν αυτό εκδηλωθεί!
Αν η αποφυγή της εμπλοκής είναι αδύνατη, χρησιμοποιούμε κάθε αντικείμενο που είναι κοντά μας και που μπορεί να λειτουργήσει αμυντικά ή επιθετικά (καρέκλα, τραπέζι, πέτρα κ.α), ή αν αυτό είναι αδύνατο χρησιμοποιούμε αντικείμενα που τυχόν έχουμε μαζί μας (ομπρέλα, τσάντα, κλειδιά κλπ.), ή ακόμα και αντικείμενα που φοράμε (ζώνη, σακάκι κλπ.).
Ψυχολογική τακτική: Συγκεκριμένα, μπροστά σε έναν ένοπλο που απειλεί την ζωή μας, πάντα παίρνουμε το δρόμο της ψυχολογικής τακτικής. Που σημαίνει, πολύ απλά πως δεν χρησιμοποιούμε αρνητικές εκφράσεις (όχι σε μένα, μη μου το κάνεις αυτό), αλλά μόνο καταφατικές, όπως “ηρέμησε, ότι έχω θα σου το δώσω, χαλάρωσε, τι θέλεις λεφτά; Θα στα δώσω όλα...κ.λ.π.”
Στο σημείο αυτό ο κ. Ανδρέας Τάγαρης, θα αναφέρει κάτι σημαντικό:
Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι, ότι σε οποιαδήποτε ένοπλη απειλή, π.χ μαχαίρι, αιχμηρό αντικείμενο, όπλο κ.λ.π., ότι λεφτά μας ζητήσει τα δίνουμε. Δεν αξίζει για 100 ή 200 ευρώ, που μπορεί να έχουμε στο πορτοφόλι, να ρισκάρουμε και να χάσουμε οτι πολύτιμο έχουμε, την ζωή μας.
Όπως είχε πει και ο Borges “αυτό που εκτιμούμε τις περισσότερες φορές είναι αυτό που μας λείπει και όχι αυτό που έχουμε”. Mε αυτό στην ουσία θέλω να τονίσω την αξία της ζωής μας και όχι των χρημάτων. Τα χρήματα κάποια στιγμή θα έρθουν πάλι, η ζωή όχι!….
Βέβαια στην αυτοάμυνα δείχνουμε κάποιες τεχνικές ενάντια σε οπλισμένο αντίπαλο, που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, μόνο στην περίπτωση που δεν έχουμε άλλη επιλογή, ή θα τις εφαρμόσουμε, ή θα μας σκοτώσει!…
3) Αν θέλει κάποιος να μάθει να προστατεύσει τον εαυτό του, οι επιθέσεις στη δύσκολη εποχή που ζούμε είναι ανά ώρα… Για να μάθει κάποιος αυτοάμυνα, πόσο χρόνο απαιτεί η εκμάθηση; Να μάθει πραγματικά να αντισταθεί σε μια επίθεση, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή..
Μέσα από τον κύκλο μαθημάτων, είμαι πεπεισμένος πως μπορεί ο καθένας να μάθει να αμύνεται. Ο κύκλος μαθημάτων, αποτελείται από απλές και πρακτικές κινήσεις.
Όσο πιο απλή γίνεται η κίνηση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την σκέψη μας. Π.χ. αν μπει με το αριστερό χέρι τι κάνουμε, αν μπει με το δεξί χέρι τι κάνουμε. Μην ξεχνάμε, ότι πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και άμεσα και σε κατάσταση όπου η αδρεναλίνη έχει κτυπήσει κόκκινο. Μία κίνηση για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα.
4) Ο χρόνος εκμάθησης αυτοάμυνας;
Εξαρτάται τις κινητικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ο ασκούμενος. Μπορεί να έχει ασχοληθεί με κάποια άλλη πολεμική τέχνη, το οποίο σύμφωνα με την μεταφορά της μάθησης τον βοηθά πιο εύκολα να αφομοιώσει την εκάστοτε τεχνική, ή δεξιότητα. Βέβαια για μένα όλα είναι σχετικά, γιατί όπως προανέφερα οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην αυτοάμυνα είναι απλές και αποτελεσματικές και απευθύνονται σε όλους. Είτε γυναίκες, είτε άνδρες και σαφώς στα μαθήματα πάντα χρησιμοποιούμε το ρητό: “η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης!”.
5) Υπάρχει διαφορά στην “εκμάθηση” αυτοάμυνας - ας το πω έτσι- μεταξύ άνδρα και γυναίκας; Ή στις ηλικίες..
Η φύση της γυναίκας είναι να σκέφτεται πρώτα και μετά να κινείται, ενώ ο άντρας από τη φύση του, πρώτα κινείται και μετά σκέφτεται. Άρα, είναι διαφορετική η γυναίκα από τον άντρα, όχι καλύτερη ή χειρότερη, απλά διαφορετική! Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην αυτοάμυνα όσο αφορά τις γυναίκες αλλάζουν σε ορισμένους τομείς. Στη γυναίκα μπορείς να δείξεις πως να αντιμετωπίσει έναν, π.χ που θα την αρπάξει από τα μαλλιά, ή θα τις κλέψει τη τσάντα, ή το κινητό της, πως μπορεί ν αντιδράσει και να αποφύγει μια απόπειρα βιασμού κ.λ.π.. Όσον αφορά την ηλικία, προσπαθώ να εφαρμόσω την εκάστοτε τεχνική με βάση τις δυνατότητες του κάθε ασκούμενου.
6) Αρχές διδασκαλίας αυτοάμυνας..
Υπάρχουν κάποιες αρχές διδασκαλίας. Αρχή της ποικιλίας, δηλαδή, σε κάθε μάθημα προσπαθώ να υπάρχει ποικιλία, να μην υπάρχει μονοτονία. Αυτή της εξατομίκευσης, δηλαδή προσαρμόζω την κάθε τεχνική, με βάση τα ιδιαίτερα, χαρακτηριστικά του ασκούμενου,.
Και αρχή της επαγωγής – παραγωγής. Προσαρμόζω τη διδασκαλία πάντοτε κλιμακωτά. Δηλαδή, οδηγούμαι πάντα με βάση, από το εύκολο στο δύσκολο, από το γνωστό στο άγνωστο, από το απλό στο σύνθετο. Επίσης, το κάθε μάθημα συνδέεται με το προηγούμενο. Το δεύτερο με το τρίτο, το τρίτο με το τέταρτο κ.ο.κ.. Και πάντα υπάρχει μια ανακεφαλαίωση στο τέλος του μαθήματος για καλύτερη αφομοίωση. Για να δούμε τι γίνεται..
7) Σε νίκησε κάποιος από τους μαθητές σου; (γέλιο)
Προσπαθώ να δείξω στα παιδιά ότι το καλύτερο, για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε δυσκολία. Αν γίνει κάτι, να αποφευχθεί ο κίνδυνος που απειλεί τη σωματική τους ακεραιότητα..
8) Έχει συμβεί κάτι σε κάποιο μαθητή και αντέδρασε σύμφωνα με τα όσα του έχεις διδάξει;
Nαι σε ένα παιδί. Πείραξε την κοπέλα του κάποιος, λογομαχία, .. έκανε μία κίνηση και τέλος..
Πάντα στα παιδιά λέω ότι, ο σκοπός της αυτοάμυνας δεν είναι να επιτεθώ. Είναι αποκλιμάκωση και όχι κλιμάκωση της κατάστασης.. Δεν θέλω καυγάδες, να το τελειώσουμε εδώ.
9) Στα σχέδιά σου είναι να ανοίξεις μια σχολή Γουίν Τσαν … και να διδάξεις το σύστημα αυτό;
Ναι, ο στόχος μου είναι να μπορέσω να διδάξω σε δίκη μου σχολή μελλοντικά.
( εδώ θα πάω εγώ σίγουρα παιδιά, θα μάθω την πολεμική τέχνη σίγουρα.. Η Βένη θα γίνει αστέρι!! )

10) Αλήθεια για πες μας λίγα πράγματα για το σύστημα!
O σκοπός του WING CHUN είναι να αναπτύξει την φυσική, πνευματική και ψυχική ετοιμότητα. Θεωρείται από τα καλύτερα όσο αφορά την πρακτική αυτοάμυνα.Το συγκεκριμένο σύστημα προήλθε από γυναίκα, όσο και αν φαίνεται περίεργο. Χρησιμοποιεί ταυτόχρονα άμυνα και επίθεση, αποτελεί θα έλεγα από τα πιο έξυπνα συστήματα, ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει και πολύ επιθετικό! Χρησιμοποιεί ευθείες κινήσεις και όχι κυκλικές. Επομένως, όχι σπατάλη ενέργειας.
- Απλό- Πρακτικό-αποτελεσματικό.
- Δίνει έμφαση στο κέντρο (προστασία κεντρικής γραμμής)
- Χρησιμοποίηση και των δύο χεριών ταυτόχρονα.
- Χρησιμοποιείς ευθείες γροθιές (rolling punches) όπου επιτυγχάνεις μέχρι και 8 γροθιές το δευτερόλεπτο.

11) Τα πόδια τα χρησιμοποιούμε, Ανδρέα;
Εννοείται οτι χρησιμοποιεί λακτίσματα, τα οποία όμως δεν έχουν στόχο προς το κεφάλι. Γιατί, όπως είπα στην αρχή εξοικονόμηση ενέργειας. Καλύτερα να χτυπήσω το κεφάλι με τα χέρια, γιατί με τα πόδια; Για να έρθει το πόδι από κάτω προς πάνω, διανύει μια Α απόσταση και απαιτεί κάποιο χρόνο.. άρα, γιατί να μπω στη διαδικασία αυτή..;

12) Είναι ιδανικό και για γυναίκες και για άντρες;

Είναι ιδανικό για κάθε φύλο και ηλικία.
13) Πόσος χρόνος χρειάζεται να μάθεις Γουίν Τσαν..;
Μαθαίνεις συνέχεια…
Ο Ανδρέας Τάγαρης, δεν ξεχνά τον δάσκαλό του:
Θα μου επιτρέψεις να αναφέρω σε ένδειξη σεβασμού τον δάσκαλο μου, τον Sifu Παναγιώτη Μπρέμπο. Eίναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ καλός επαγγελματίας, έμαθα πολλά κοντά του και συνεχίζω να μαθαίνω.

14) Αυτοπεποίθηση!!!
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω κάτι για την αυτοπεποίθηση που επιτυγχάνεται περισσότερο και βελτιώνεται μέσω και της αυτοάμυνας και σαφώς και μέσω του WING CHUN. Eίναι μια λέξη που την ακούω αρκετά συχνά από τους ασκούμενους που θέλουν να ξεκινήσουν τα μαθήματα αυτοάμυνας. Μέσω της αυτοάμυνας, μπορεί να αυξήσει, ή να βελτιώσει κάποιος την αυτοπεποίθησή του να νοιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, όχι όμως να μεταφερθούμε στο άλλο άκρο την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του. Προσωπικά χρησιμοποιώ την αρχή της ενίσχυσης και της θετικής προσδοκίας (ο δάσκαλος ενισχύει θετικά την προσπάθεια των ασκούμενων με την επιδοκιμασία του, καθώς δεν υποτιμά και αποθαρρύνει τον ασκούμενο, αλλά ενισχύει την αυτοαντίληψη και την αυτοπεποίθησή του). Ο δάσκαλος είναι εκείνος που θα συντελέσει στη δημιουργία της θετικής ή της αρνητικής αυτοεικόνας του ασκούμενου. Με λίγα λόγια χαμηλή αυτοπεποίθηση - αρνητικές σκέψεις, υψηλή αυτοπεποίθηση - θετικές σκέψεις, άρα ιδανική ψυχολογία είναι η αναγνώριση των ηττοπαθών αρνητικών σκέψεων και η αντικαταστασή τους με θετικές.
Σύμφωνα με την αθλητική ψυχολογία δεν είναι τα πράγματα που μας ενοχλούν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα βλέπουμε και τα αντιμετωπίζουμε και οι ιδέες που έχουμε γι' αυτά. Όλα είναι στο μυαλό. Τα πάντα είναι στο μυαλό. Είναι θέμα ψυχολογίας..
Αν μου συμβεί κάτι, λέμε “γιατί έτυχε σε μένα”.. Συμβαίνει για κάποιο λόγο. Και μην προσπαθούμε να βρούμε την αιτία. Μην προσπαθείς συνέχεια να αιτιολογείς κάποια πράγματα που συνέβησαν, είτε αναφερόμαστε σε συναισθηματικό τομέα, επαγγελματικό, προσωπικό κ.λ.π. δεν είναι εύκολο το γνωρίζω, αλλά να τα βάλουμε κάτω και να πούμε: Σκέψου θετικά, Προχώρα μπροστά. Πάντα να έχουμε ανεβασμένο ηθικό και αυτοπεποίθηση,

καταλήγει ο Ανδρέας Τάγαρης..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις