Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εμείς.. Χρήστος Ζερεφός.- Πρόσκληση σε επιστημονικό συνέδριο.


Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας

της Ακαδημίας Αθηνών

Επόπτης

: Καθηγητής Χρήστος Σ. Ζερεφός, Ακαδημαϊκός







To


Κέντρον Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Μαριολοπούλειο Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος συνδιοργανώνουν Επιστημονικό Συνέδριο στο οποίο θα εξετασθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου στο πλανητικό μας σύστημα την Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 09.00 πμ στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).

Η ανθρωπογενής παρέμβαση στο κλίμα γίνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό μέσα από το φαινόμενο του θερμοκηπίου

οι διαστάσεις της οποίας δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστές. Οι ομιλίες περιλαμβάνουν την εξέλιξη των θεωριών για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι τις διαπιστώσεις ότι αυτό έχει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στη Γη όσο και στην Αφροδίτη και στο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα. Η αποσταθεροποίηση του κλίματος από την ανθρωπογενή παρέμβαση έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες, όπως η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων. Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί να ομιλήσουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές, οι οποίοι θα αναφερθούν στην εξέλιξη της γνώσης μας σχετικά με τις ατμόσφαιρες που υπάρχουν στο πλανητικό μας σύστημα, με έμφαση σε εκείνες στις οποίες εξελίχθη το λεγόμενο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Τη χειρότερη εξέλιξη είχε το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην υπερθέρμανση της Αφροδίτης, στην οποία επικρατούν θερμοκρασίες πολλών εκατοντάδων βαθμών Κελσίου. Στον πλανήτη μας, ο οποίος έχει αρχίσει ήδη να θερμαίνεται και θα υπερθερμανθεί κατά αρκετούς βαθμούς Κελσίου στις προσεχείς δεκαετίες, μέχρι την πρόσφατη έρευνα της ανακάλυψης του φαινομένου του θερμοκηπίου στον Τιτάνα αποτελούν θέματα αιχμής που θα συζητηθούν. Δεν είναι λοιπόν προνόμιο της Γης το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά ασφαλώς η Γη, με την ανθρωπογενή παρέμβαση, διαφοροποιείται ως προς το φαινόμενο αυτό από τους άλλους πλανήτες. Οι ρυθμοί μεταβολής του κλίματος και οι θεωρίες που επεκράτησαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και τα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, θα συζητηθούν επίσης στο Συνέδριο. Ομιλητές είναι οι παρακάτω επιστήμονες:
Σταμάτιος Κριμιζής

,
Ακαδημία Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής, Space Department, Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ΗΠΑ

Χρήστος ΖερεφόςΑκαδημία Αθηνών, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, Κριτής IPCC
Αθηνά ΚουστένηΠρόεδρος IAMAS, Διευθύντρια Ερευνών στο Εργαστήριο Διαστημικών Ερευνών και Οργάνων του Αστεροσκοπείου Παρισίων
Olivier Mousis, Καθηγητής Αστροφυσικής, Μέλος του Institut Universitaire de France, Πανεπιστήμιο Franche-Comte, Γαλλία


Πανεπιστημίου

28, ΤΚ 10679, ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 210 8832048 Fax: 210 8842098, email: zerefos@academyofathens.gr www.academyofathens.gr

2



  1. Γεωργία ΔεστούνηΚαθηγήτρια Υδρολογίας, Υδρογεωλογίας και Υδάτινων Πόρων, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, Μέλος του Δ.Σ. της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών

Juerg Luterbacher, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Justus-Liebig, Giessen, Γερμανία, Συν-συγγραφέας IPCC
 
Ivar S.A. Isaksen,
Μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Oslo, Νορβηγία, Συν-συγγραφέας IPCC

Donald Wuebbles, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Illinois, ΗΠΑ Συν-συγγραφέας IPCC

Κανάρης ΤσίγκανοςΚαθηγητής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Την εκδήλωση θα προσφωνήσουν η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας καθηγητές Barbara Cannon και Stefan Claesson.


Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί η απονομή του διεθνούς Βραβείου


“WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” για το 2012 από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.


Το Μαριολοπούλειο


Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος είναι ένας μη κερδοσκοπικός Οργανισμός με σκοπό την ανάπτυξη των Επιστημών του Περιβάλλοντος και λειτουργεί από το 1993 υπό την εποπτεία τεσσάρων Υπουργείων (ΦΕΚ 283/26-4-1993). Το Ίδρυμα αθλοθετεί ανά διετία το διεθνές Βραβείο “WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” το οποίο απονέμεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) των Ηνωμένων Εθνών εις μνήμην του Καθηγητού Ηλία Γ. Μαριολόπουλου, τέως Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, σε νέους επιστήμονες με υψηλής στάθμης δημοσιεύσεις στη Μετεωρολογία και τη Φυσική της Ατμοσφαίρας, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από διεθνή Επιτροπή κριτών.

Το Βραβείο WMO Professor Mariolopoulos Trust Fund Award” για το 2012 θα απονεμηθεί εξ ημισείας στον Δρα Thorsten Mauritsen (Max-Planck Institute for Meteorology, Γερμανία) και στον Δρα Yang Xuchao (Institute of Meteorological Sciences, Κίνα).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις