Περικλής Θεοχάρης: Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ










 
 
Την τελευταία συνέντευξη ενός μεγάλου, διακεκριμένου,  παγκοσμίως,  επιστήμονα ,ενός ανθρώπου που αγαπούσε με πάθος την πατρίδα μας, την Ελλάδα, του Ακαδημαϊκού   Περικλή Θεοχάρη,  δημοσιεύω σήμερα, αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του..  Ήταν τιμή για την εφημερίδα «Απογευματινή της Κυριακής», η οποία   φιλοξενούσε αποκλειστικά , και δημοσίευε  τις έγκυρες επιστημονικές του απόψεις .Και όχι μόνο τις επιστημονικές του απόψεις ,όπως εκείνη για το Μετρό της Αθήνας ,που ήταν ο μόνος που τόλμησε να πει ξεκάθαρα ότι το έργο αυτό έγινε χωρίς καμία μελέτη, σ ένα υπέδαφος που δεν είχε την αντοχή για ένα τέτοιο έργο αλλά και τις απόψεις του για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. (Τελικά όμως, το Μετρό κατασκευάστηκε σωστά, να μη δημιουργούμε εντυπώσεις.. Στην αρχή ήταν το μεγάλο πρόβλημα..)

 Ο Περικλής  Θεοχάρης, είχε τόσο μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, που πέρα από την επιστήμη του - Καθηγητής Τεχνικής και Εφηρμοσμένης  Μηχανικής - ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα μεγάλα εθνικά θέματα.

 
Ο  Περικλής Θεοχάρης , ως Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών,  βράβευσε τον Πομάκο Ριτβάν Καραχότζα ,διότι συνέταξε την Πομακική γλώσσα. Η πράξη αυτή του κ .Καραχότζα ήταν τιμή για την Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι οι Πομάκοι είναι Έλληνες  και όχι Τούρκοι, όπως ισχυρίζονταν οι γείτονές μας [αναφέρεται στους Πομάκους και στη  συνέντευξη που αναφέρεται στη Θράκη την οποία «διεκδικούν» οι Βούλγαροι].

 Οι Αμερικανοί επιστήμονες τιμούσαν τον  Περικλή Θεοχάρη, ο οποίος τους έδινε τις επιστημονικές του γνώσεις για την κατασκευή των αεροπλάνων και όχι μόνο..
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες αναλύοντας το έργο και την προσφορά του Ακαδημαϊκού  Περικλή Θεοχάρη..

  Είχα την τιμή, να τον γνωρίσω πριν  από αρκετά χρόνια και να κερδίσω την αγάπη του και τη συμπάθειά του.. Είχα την τιμή να μου παραχωρεί αποκλειστικά τις συνεντεύξεις ,ξεχωρίζοντάς με, ως άνθρωπο και ως δημοσιογράφο.
Μια ημέρα πριν τον θάνατό του, είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία - αγωνιούσε για το πως αντιμετωπίζω τους σεισμούς - και εξέφρασε την επιθυμία να έρθει στην εφημερίδα, για ένα γεύμα… που δεν έγινε ποτέ..

 Στη συνέντευξη αυτή ο Ακαδημαϊκός   Περικλής Θεοχάρης, αποδεικνύει με στοιχεία πως η Θράκη είναι Ελληνική,-«Ελληνικότατη», όπως  έλεγε  χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αναφέρει πως οι Βούλγαροι  βρήκαν τους αρχαίους Ελληνικούς  Θησαυρούς και τους «μετέτρεψαν» -γράφοντας δικά τους ονόματα πάνω στα αρχαιολογικά ευρήματα - σε δήθεν δικούς τους- όμως ,τα ελληνικά ονόματα  παραμένουν πάνω στα ευρήματα αυτά  και αποδεικνύουν την ελληνικότητά τους.
Αναφερόμενος στις σχέσεις μας με την Τουρκία, χρησιμοποίησε καυστική γλώσσα λέγοντας ότι οι νεοέλληνες είμαστε «χέστες» και με ένα «μπου» που μας κάνουν οι Τούρκοι «κατεβάζουμε τα βρακιά μας».
 Επεσήμανε επίσης ,ότι το ελληνικό κράτος έχει εγκαταλείψει τη Θράκη στο έλεος και των Τούρκων και των Βουλγάρων και του κάθε «διεκδικητή» της..
Με σεβασμό στη μνήμη του κ .Περικλή  Θεοχάρη ,θα προσπαθήσω την τελευταία του συνέντευξη να την αποδώσω με την  δική του γλώσσα, όπως ακριβώς μου μίλησε εκείνος, χωρίς να κρατάει τα προσχήματα σε ένα τόσο σημαντικό, εθνικό θέμα.

  « Πάμε στην αρχή, ξεκινώντας  από τους Μακεδόνες» άρχισε την συνέντευξη ο κ .Θεοχάρης.
"Μακεδνοί στα Δωρικά ,σημαίνει  μεγαλόσωμοι. Αυτοί  λοιπόν ήταν ένας λαός που ήταν κοντά στην Αλβανία και κατεβαίνανε σιγά-σιγά προς τα κάτω. Ελληνική φυλή ,η οποία σιγά-σιγά έχτισε τις διάφορες πρωτεύουσες και έφθασε στην Πέλλα.
Λοιπόν εκεί, βασιλιάδες ήταν οι Αργυάδες ,το 650 π.Χ .Μετά από πολλούς βασιλιάδες ,φθάνουμε στον Αλέξανδρο τον Α΄ ο οποίος το 498 ως το 450 π. Χ.  βασίλευσε στην Πέλλα. Αυτός πολέμαγε συνέχεια και για το λόγο αυτό, ήταν απών από τη δουλειά του και τη θέση του .Η γυναίκα του η Ευρυδίκη, τον κεράτωσε με τον στρατηγό τον Πτολεμαίο Αλωρίτη και τον σκοτώσανε, όταν γύρισε.

Ο Αλέξανδρος  Α’ , είχε τρία παιδιά .Και οι τρείς βασιλεύσανε. Οι δύο πρώτοι, γιοι, ανέλαβαν το Βασίλειο των Αργυαδών, στο Κένρο της Μακεδονίας. Στην Πέλλα, Βασίλειο , ακαταμάχητο από τις γύρω φυλές. .Οι οποίες, ήταν κι αυτές, εχθρικές, διότι θέλανε και αυτοί να τους διώξουνε να καταλάβουν αυτοί την εξουσία.
Ο τρίτος ο βασιλιάς ,ο οποίος μας ενδιαφέρει ήταν ο Φίλιππος. Τον Φίλιππο τον πήρανε οι Επαμεινώνδας  και Πελοπίδας, οι στρατηγοί της Θήβας και τον πήγανε στο σπίτι τους κάτω στη Θήβα για να τον σώσουνε .Παιδί ο Φίλιππος, κι εκεί τον εκπαιδεύσανε στην στρατιωτική  τέχνη, στην πυκνή φάλαγγα των Θηβών και γενικά έγινε ένας ,πράγματι αξιόλογος άνθρωπος» είπε ο κ .Θεοχάρης και συνέχισε:
Όταν σκοτώθηκαν οι άλλοι δύο αδελφοί του Φιλίππου στην Πέλλα μαλώνοντας,  φέρανε τον Φίλιππο πίσω  στη Μακεδονία ,δίνοντάς του τη βασιλεία. Είχε όμως κίνδυνο και εκ δυσμών από άλλη οικογένεια Μακεδόνων και κίνδυνο από το Βορρά και από παντού. Ήταν αδύνατος ο Φίλιππος..

Αυτός οργάνωσε το στρατό, του έβαλε πειθαρχία και έφτιασε την λοξή φάλαγγα, από την πυκνή  φάλαγγα των Θηβαίων και έγινε δυνατός.

Αντελήφθη δε όταν ήταν στη Θήβα, ότι ο Πέρσης βασιλιάς, βασιλιάς των βασιλέων ,είχε χτυπήσει χρυσά νομίσματα, τους Δαρικούς ,με τους οποίους λάδωνε τους Έλληνες  .Οι Έλληνες λαδωνόντουσαν από την αρχαιοτάτη  εποχή» σημείωσε με πίκρα  ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε:

«Πότε λάδωνε τη Θήβα εναντίον της Αθήνας, πότε την Αθήνα εναντίον της Σπάρτης, πότε τη Σπάρτη εναντίον των Αθηνών .Κι έτσι καμιά  από τις πόλεις αυτές δεν δυνάμωνε.

Το κατάλαβε ο Φίλιππος και μόλις πήρε μία φόρα δυνατή πέρασε δεξιά ,προς την Ανατολή στο όρος Δίσορον. Το Δίσορον είναι στον Νέστο .Αυτό έχει εκεί μεταλλείο αργύρου .Διέταξε αμέσως να κόψουνε μονέδα σαν τους Δαρικούς τους Περσικούς αλλά από άργυρο, δεν είχε χρυσάφι .Οι άλλοι ήταν  χρυσοί .Και μ’ αυτούς άρχισε να λαδώνει ο Φίλιππος τώρα τους Έλληνες. Και αφού τους μπέρδεψε μεταξύ τους περνάει από το Δίσορον ,το ποτάμι τον Στρυμόνα και πάει προς το Νέστο προς το όρος τις Κρηνίδες. Κρηνίδες  ήταν τα χρυσωρυχεία , καθαρά χρυσωρυχεία , τα οποία μέχρι σήμερα τα χρησιμοποιούν» σημείωσε ο κ .Θεοχάρης.

  Ο Φίλιππος φθάνει στη Θράκη..

 
«Ονόμασε τις Κρηνίδες  Φιλίππους, είναι οι Φίλιπποι οι σημερινοί, έφτιαξε το νομισματοκοπείο κι άρχισε να φτιάχνει χρυσά πια νομίσματα ,όμοια με τους Δαρικούς.

Έτσι λάδωσε τους δε ,και απέμεινε πια να χτυπήσει τους Θράκες.
Περνώντας τον Νέστο ,από εκεί και πέρα ήταν οι Θράκες οι οποίοι ήταν πολλές φυλές [Τις φυλές αυτές, αν θέλει κάποιος να τις διαβάσει δεν έχει παρά να ανοίξει την ιστορία του Εβροελληνικου Έθνους  της Εκδοτικής Αθηνών, ο Μιχαήλ Σακελλαρίου ο Ακαδημαϊκός- ιστορικός έχει γράψει ένα πολύ ωραίο άρθρο για τους Θράκες.]
Μη μπορώντας να τους πολεμήσει-γιατί πολέμησε αρκετές φορές [συντομεύουμε πολύ την ιστορία, λέει ο κ. Περικλής Θεοχάρης],-έφτιασε ένα θησαυρό. Διέταξε τις ελληνικές πόλεις που ήταν στην Προποντίδα, την Λάμψακο κ. λ. π., να φτιάξουν  αγγεία και βάζα ελληνικότατα, τα οποία τα έκανε δώρο στο βασιλιά τον Θρακών, τον Κότυ.
Λοιπόν ο Κότυς, παίρνοντας τον θησαυρό αυτόν ,έστριψε. Ενώ ήταν με τους Αθηναίους, πήγε  με τον Φίλιππο και τον άφησε να περάσει »σημείωσε ο κ. Θεοχάρης για να φθάσει στους Βούλγαρους:
«Έτσι αυτό το θησαυρό τώρα, τον οποίον τον έκανε ο Φίλιππος για τον Κότυ, τον βρήκανε οι Βούλγαροι στην πόλη Ρογκοζέν.
Λοιπόν εκεί πέρα οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι ,βγάλανε ένα περιοδικό «Βουλγαρικής Τέχνης»..Είναι το επιστημονικό περιοδικό της Βουλγαρίας και απ έξω έχει ελληνικό δίσκο. Θα δεις επάνω ονόματα όπως η «Αυγή» και «Απόλλων»..
Η  εικόνα στο εξώφυλλο του περιοδικού αυτού -είναι από άργυρο και με ένθετο χρυσό. 
 Στην ανασκαφή του Ρογκόζεν, βρήκαν οι μάγκες οι αρχαιολόγοι οι Βούλγαροι ,όχι εγώ, ούτε οι Έλληνες ,βρήκανε τον θησαυρό τυλιγμένο σε χαρτί .Όλα  μαζί μαζεμένα .Όλα αυτά είναι ελληνικής τέχνης. Ελληνικής, Ελληνικοτάτης , καμωμένα στη Λάμψακο και σε άλλες πόλεις Αθηναϊκές  που ήταν στην Προποντίδα, στο Βόρειο Αιγαίο και στον Εύξεινο Πόντο» σημείωσε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε:

 Με ποιο τρόπο οι Βούλγαροι τροποποίησαν
τον ελληνικό θησαυρό..

 Οι Βούλγαροι  όμως για να τα κάνουνε δικά τους χτυπήσανε στους λαιμούς  των αγγείων εκεί τα ονόματά τους. Και σου δείχνω μερικές επιγραφές όπως τις έχουνε οι Βούλγαροι.
Με ένα καρφάκι ,ψιλό, τακ-τακ-τακ.. Είναι σαν να πας στον Λαλαούνη  ή στον Ζολώτα και να παραγγείλεις ένα πολύ ωραίο κόσμημα και να πάρεις ένα μαχαίρι και να το σημαδέψεις  για να το θυμάσαι ότι είναι δικό σου.
Το ίδιο έκαναν και οι Βούλγαροι. Αλλά στα ευρήματα αυτά, βλέπεις ελληνικά γράμματα. Είναι γραμμένο του όνομα του  Κότυ και τον αναφέρει στην γενική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο ιδιοκτήτης του πράγματος .Κότυος τάδε. Κότυος εξ Αργίστης. Κότυος και Κότυος.
Λοιπόν αυτόν τον θησαυρό τον βρήκανε οι μάγκες ,πολλά κομμάτια.
Ιδού η τελειότης» είπε ο κ. Θεοχάρης επισημαίνοντας ότι
«Αυτά δεν μπορούσαν να τα φτιάξουν οι Βούλγαροι ,ούτε οι Θράκες, οι Θράκες τότε δεν ξέρανε ούτε να γράψουνε.

Και αυτόν τον κάνανε Θρακικό θησαυρό, ο οποίος είναι το 455  π.Χ. Οι Βούλγαροι λένε ότι το Βουλγαρικό το έθνος ξεκινάει το 875 μ.Χ. όπως  το αναγράφουν στο  θυρεό  τους.
Δηλαδή το  875 μ. Χ. ήρθανε τα Νοτιοσλαβικά  φύλλα. Λοιπόν 875  συν 430 κάνει 12-13 αιώνες πριν. Ε, αυτά δεν μπορεί να είναι Βουλγάρικα.
Βέβαια οι Βούλγαροι αυτοί, οι οποίοι κατέλαβαν την Ανατολική Ρωμυλία, τη Νότια δηλαδή Θράκη και είχαν φθάσει και στον Αιγαίο επι Γερμανών, κάποτε αναμειχθήκανε με τους Θράκες. Αλλά δεν μπορούν να λεχθούν ότι είναι Θράκες .Είναι Νοτιοσλάβοι οι οποίοι αναμείχθηκαν με το εντόπιο στοιχείο. Όχι όμως μόνο με τους Θράκες, αλλά και με τους Έλληνες» σημείωσε ο κ. .Θεοχάρης για να προσθέσει:

«Οπουδήποτε να πας στη Βουλγαρία θα δεις ελληνικά υποστρώματα. Πας στην Μεσημβρία, μια ωραία πόλης στον Εύξεινο Πόντο ελληνική. Η οποία μοιάζει με την Σιάτιστα, με την Καστοριά με την Παναγιούριστη. Θέλω να πω ότι όπου και να σηκώσεις πέτρα είναι και  Έλληνες από κάτω.
Βεβαίως εμείς δεν λέμε τώρα ότι είναι Έλληνες αυτοί. Αλλά βεβαίως, να μην λένε ότι η Θράκη είναι δικιά τους. Το ότι έχουν αναμειχθεί έχουν αναμειχθεί, αλλά όχι ότι είναι και Θράκες .Θράκες δεν είναι, τέλειωσε αυτό το θέμα» είπε με έμφαση ο κ. Περικλής Θεοχάρης.

 «Ας πούνε ότι έχουν στοιχεία Θρακικά μέσα. Αλλά όχι ότι είναι και μόνοι αυτοί και ότι θα καταλάβουν τη Θράκη και θα μας διώξουν από τη Θράκη» τόνισε με αγανάκτηση ο κ. Θεοχάρης.

 -Έχουν διεκδικητικές τάσεις..

-Κι εγώ έχω διεκδικητικές τάσεις,  να καταλάβω την Ακρόπολη. (!)

 -Γιατί ενδιαφέρονται για τη Θράκη, Τούρκοι ,Βούλγαροι κ. λ. π.;

-«Γιατί είναι αμφισβητούμενο μέρος».

 -Γιατί είναι αμφισβητούμενο;

-«Διότι αφήσαμε εμείς τις μειονότητες να πάρουν επάνω τους. Έρχεται το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή και τους υποδαυλίζει. Εγώ τα επεσκέφθην αυτά. Φθάσαμε μέχρι τον Εχίνο. Πήγαμε στους Πομάκους .Οι Πομάκοι ήταν οι παλαιοί Αγριάνες ,τους οποίους είχε ο Μ. Αλέξανδρος στο Ιππικό του. Δηλαδή τα αναγνωριστικά σώματα. Τρέχανε αυτοί μέσα, έμπαιναν στην Ινδία και τους αλλάζανε τα φώτα.

Τους αφήσαμε και δεν κοιτάμε να τους προσεταιριστούμε. Έδωσε η Ακαδημία ένα βραβείο στον Ριτβάν Καραχότζα, ο  Πομάκος που έγραψε την Πομακικό Λεξικό, βγήκε ο Γενικός Γραμματέας μετά από μένα και το πλάκωσε. Δεν είπε τίποτα.. Στην Ακαδημία μέσα δεν μίλησε καθόλου ο γάιδαρος.

Ριτβάν Καραχότζα


Έπρεπε να βρεθεί ο  Παραγιουδάκης,  ο  Στρατηγός, να  τον βάλει στο γραφείο και να μεταφέρει την Πομακικήν στα ελληνικά και όχι στα λατινικά. Εάν τη μετέφερε στα Λατινικά  θα πήγαινε με τους τούρκους. διότι οι τούρκοι είχανε κι αυτοί εκλατινίσει τη γλώσσα τους. Αλλά δεν έγινε και καμιά προσπάθεια .Η Τσουδερού προσπαθούσε, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».

 
-Η Τουρκία είναι έτοιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρηματοδοτείται ήδη..
-«Ε, δεν μπορούσε να μην την χρηματοδοτήσει. Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση  δεν μπαίνει έτσι αμέσως. Εσύ πάς στη θάλασσα και πέφτεις αμέσως και κολυμπάς κρόουλ; Ε, περίμενε λοιπόν να δεις.  Άσε να το παίξουνε σιγά-σιγά. Άσε να ζητήσουμε και κάτι..» ,τόνισε ο κ .Θεοχάρης.

 -Η Τουρκία πιστεύετε ότι θα μας δώσει τίποτα;

-«Η Τουρκία,  χρυσή μου , μόνο με την απειλή  ακούει .Ο Τούμπας ο ναύαρχος , παλαιός πρόεδρος της Ακαδημίας .ήταν υπουργός Εξωτερικών του Βενιζέλου. Όταν άρχισαν οι φασαρίες το 55 και πιο πριν και άρχισαν εναντίον των Ελλήνων οι τούρκοι, διατάσει ως υπουργός Εξωτερικών την υπηρεσία αλλοδαπών της Ρόδου «μαζεύτε όλους τους  Οθωμανικής προελεύσεως που είναι στη Ρόδο και πετάχτε τους απέναντι».
Ε, μόλις το ακούσανε αυτό οι τούρκοι σταμάτησαν τις φασαρίες και έγινε μετά ένα χρόνο, το  Ποδρόμ στην Κωνσταντινούπολη.
Δηλαδή τώρα εμείς επειδή είμαστε χέστες, μας κάνουν οι Τούρκοι ένα «ου» και πάμε πίσω, κατεβάζουμε τα βρακιά μας και τελειώνει..
Να τους πούμε. .Να τους πολεμήσουμε, τι θα μας κάνουν; Θα μας καταλάβουν; Δεν μας καταλαμβάνουν. Έχουμε στρατό γενναίο, παιδιά νέα και αξιοπρέπεια .Αλλά βέβαια  το ‘χουμε ρίξει στο Χρηματιστήριο...
Η Τουρκία θα δώσει άμα τη στριμώξεις και το ζητήσεις εσύ..
Στην Κύπρο κανονικά έπρεπε να πατήσει πόδι η Ελλάδα και να πει «φευγάτε από εδώ»..» .
Ήταν τα τελευταία λόγια της συνέντευξης με τον Ακαδημαϊκό  κ. Περικλή  Θεοχάρη....

      
                                                   
 
 
Περικλής Θεοχάρης- Μενέλαος Παλάντιος
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις