ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·99 χρόνια σκλάβοι- Με 153 «ναι» ψηφίστηκε χθες το βράδυ το «τέλειο έγκλημα» κατά της Ελλάδος

ΤΙΤΛΟΙ
ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

23-05-2016



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ·99 χρόνια σκλάβοι- Με 153 «ναι» ψηφίστηκε χθες το βράδυ το «τέλειο έγκλημα» κατά της Ελλάδος·Συνολικό «κούρεμα» σε χρέη για δάνεια, Εφορία και ένσημα- Προωθείται σωτήρια λύση για επιχειρήσεις μέσω εξωδικαστικών συμβιβασμών·Δεν έχουν (καμία) πρόσβαση στη θεραπεία 5.000 καρκινοπαθείς- Στοιχεία- σοκ της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας


ΕΘΝΟΣ ·Κερδισμένοι και χαμένοι της τελευταίας στιγμής-Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με «καραμπόλες» σε τροπολογίες·Παραίτηση της Κατριβάνου μετά το διπλό «όχι»·Κυπριακές εκλογές- Νίκη του ΔΗΣΥ, μπήκαν στη Βουλή και οι ακροδεξιοί


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ·2+1 αλλαγές υπό πίεση-  Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα·Αυστρία- Προεδρικές εκλογές- Προηγείται ακροδεξιός·Κύπρος – Βουλευτικές εκλογές- «Αδελφάκι» της Χ. Α. στη Βουλή


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ·Βρέχει φόρους και ο Τσίπρας ξαναλέει πως… λεφτά υπάρχουν! –Νέες «αυταπάτες» του πρωθυπουργού την ώρα που ψήφιζε.. αέναο μνημόνιο·Αλλαγές και στα όρια ηλικίας φέρνει το νέο Ασφαλιστικό- Πότε η έξοδος οδηγεί σε μικρότερες μειώσεις αποδοχών·»Απόβαση» ΜΑΤ και αστυνομικών στην Ειδομένη- Αποκλειστικό: Τι προβλέπει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ.


ΕΣΤΙΑ ·Δημιούργησαν παράλληλο κράτος- Το Δημόσιο παρακάμπτεται σε θέματα  περιουσίας και εσόδων·Στο πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα της Ιστορίας- Μία δεύτερη ανάγνωσις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις·Η Μέρκελ φέρεται να «θέλει» συμφωνία

 

ΤΑ ΝΕΑ  ·Άρχισαν τα όργανα για τους 153  των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ-Όχι- έκπληξη της Βασιλικής Κατριβάνου σε άρθρα  του νομοσχεδίου·Υποθηκευμένα έως το 2115 τα δημοσιονομικά της χώρας·Ακροδεξιό σοκ στην Αυστρία- Με 52% αλλά χωρίς τις επιστολικές ψήφους


 ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»  της
«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»   με τίτλο :
«Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο»
Ψ

 Ηφίστηκε χθες, αργά το βράδυ,  το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη καιΚΚΕ, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 153 υπέρ, 145 κατά και δύο απουσίες (Άδωνις Γεωγιάδης από Ν.Δ. και Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι).
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου απουσίασε κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου, εισήλθε στην δεύτερη ανάγνωση και δήλωσε ότι ψηφίζει υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής, αλλά καταψηφίζει τα άρθρα που αφορούν το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την τροπολογία για τον «κόφτη». Έτσι τα συγκεκριμένα άρθρα εγκρίθηκαν με 152 ψήφους.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
 «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ» με τίτλο :
«Μικροπεισόδιο στα θεωρεία της Βουλής κατά την ομιλία Αλ. Τσίπρα»
Μ ικροπεισόδιο σημειώθηκε στα θεωρεία της Βουλής την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν ένας πολίτης φώναξε: «Αφήστε τα νούμερα Πρωθυπουργέ. Την πολιτική μάχη πότε θα δώσετε. Εγώ είμαι ο Αριστερός εδώ πέρα»
Πολλοί βουλευτές στράφηκαν προς τα θεωρεία, ενώ ο κ.Τσίπρας συνέστησε «μην δίνετε σημασία, συμβαίνουν αυτά». Ο πολίτης απομακρύνθηκε από την ασφάλεια της Βουλής.
naftemporiki.gr
.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» με τίτλο :
 «Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο»
Δ

 ριμεία επίθεση στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του επί του πολυνομοσχεδίου με το τσουνάμι φόρων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε επιτιθέμενος σε όσα του είχε καταλογίσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έδειξε εκλογές το 2019.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.
«Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».
«Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός έδωσε απάντηση και στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ για εκλογές. «Μας είπατε ότι αυτές τις φοβερές ιδέες θα τις εφαρμόσετε από το 2017 ως το 2021.
Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη ; Να μη φεύγουμε ακόμα ; Να περιμένουμε ως το 2017 ;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βγήκε ο κος Σταμάτης και σας έκαψε τα σενάρια και το αίτημα για εκλογές. Είπε την άνοιξη του 2017 θα γίνουν εκλογές. Μας έδωσε έναν ακόμη χρόνο. Σαν πολύ δε ξεχειλώθηκε αυτή η παρένθεση; Κύριε Μητσοτάκη βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Στα έδρανα αυτά θα κάθεστε μέχρι το Σεπτέμβρη του 2019 και μετά για μια τουλάχιστον τετραετία. Όσο επιμένετε να άγεστε και να φέρεστε από τους ακραίους στο κόμμα σας και από τη διαπλοκή, δεν πρόκειται να καταφέρετε να μας κερδίσετε».
«Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας : «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».
Για απύθμενο θράσος κατηγόρησε τη ΝΔ ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κριτική της για τους έμμεσους φόρους και κατήγγειλε ότι σήμερα προχωρά σε μια εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης αν και είχε αναλάβει δεσμεύσεις για μέτρα 7,7 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
«Από μνήμη δεν τα πάτε καλά. Αλλά από θράσος, έχετε περίσσευμα. Λέτε ότι η κυβέρνηση βάζει φόρους, αντί να περικόψει δαπάνες. Υπονοώντας δηλαδή ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα επέλεγε αποκλειστικά το δεύτερο δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με τις δεσμεύσεις που εσείς είχατε, τι μέτρα θα παίρνατε, αν παραμένατε το Γενάρη του 2015 στη κυβέρνηση: 'Αμεσα 2 δισ. επειδή πέσατε έξω στο στόχο του 2014, μέτρα ύψους 2 δισ. για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2015, άλλα 3,7 δισ. για να πιάσετε τον στόχο του 2016. Σύνολο μέτρων 7,7 δισ. Μόνο για τη διετία 2015-2016».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει αν θα κάλυπτε το κενό των 7,7 δισ. περικόπτοντας δαπάνες. «Θα μειώνατε στο μισό τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου; Θα κλείνατε σχολεία και νοσοκομεία; Τι θα κάνατε δηλαδή; Θα το κλείνατε το μαγαζί κύριε Μητσοτάκη; Δεν Θα το κλείνατε. Η αλήθεια είναι ότι και μισθούς και συντάξεις θα κόβατε και απολύσεις θα κάνατε αλλά και νέους φόρους θα επιβάλλατε. Γιατί αλλιώς τα 7,7 δισ. δεν βγαίνουν», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τη ΝΔ «να σταματήσει το αστείο περί φοροκαταιγίδας» γιατί είναι ψευδές και συκοφαντικό. «Την ξέρουμε τη συνταγή σας. Και περικοπή δαπανών, και φόροι, και υιοθέτηση των πιο ακραίων θέσεων των δανειστών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: Εκτός από αυταπάτη υπήρχε οργανωμένη πολιτική απάτη
«Δεν ξέρω τί είναι χειρότερο, ένας ψεύτης πρωθυπουργός ή ένας αυταπατόμενος πρωθυπουργός που δεν αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του. Είτε ψεύτης, είτε αυταπατόμενος δεν αξίζει να είσαστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας», είπε στον κ. Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός την άγνοιά του την εμφάνισε σαν αντισυμβατική μαγκιά. «Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους», προσέθεσε.
«Εκτός από αυταπάτη υπήρχε οργανωμένη πολιτική απάτη, κυνική και αδίστακτη. Η χυδαιότερη επιχείρηση πολιτικής απάτης που έγινε ποτέ» προσέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι σήμερα η χώρα είναι σε καραντίνα λόγω ελλείμματος αξιοπιστίας.
«Σήμερα ήρθε η ώρα του λογαριασμού τα ψέματα οι αυταπάτες η υποκρισία έχει μεγάλο κόστος για όλους τους πολίτες», προσέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Η ελληνική οικονομία έχασε για το 2015 και 2016 αθροιστικά 21 δισ. ευρώ», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Βουλή και πρόσθεσε: «Η καθήλωση στην ύφεση οδηγεί στον φαύλο κύκλο των μέτρων. Σαν τον Σίσυφο η ελληνική κοινωνία καλείται να σπρώξει τον βράχο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα μέτρα που θα ψηφίσετε, αποτυπώνουν την ιδεοληψία αλλά και την άγνοιά σας για την πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν νομοτελειακά ολοένα και περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, ενώ οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα. Στερείτε από τους πολίτες το κίνητρο να εργαστούν».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η «πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης» και πρόσθεσε ότι «εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι».
«Ο κόφτης είναι το μέτρο της προσωπικής σας αξιοπιστίας κ. Τσίπρα», είπε στην ομιλία του στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.
«Σας εξευτελίζουν με τον κόφτη και με το υπερταμείο, και προσβάλουν και τον ελληνικό λαό. Σήμερα είναι ημέρα ντροπής για την Βουλή των Ελλήνων. Πληρώνουμε τα ψέματα της κυβέρνησης. Γιατί το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας έχει ζωή 100 χρόνια; γιατί δεν αρκούσε το ΤΑΙΠΕΔ;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ η δομή και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ αλλά οι ανακολουθίες σας».
«Διάβασε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: "Ακυρώνουμε τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την λεηλασία του δημόσιου πλούτου". Ποιόν κοροϊδεύετε; Δεσμεύετε τις επόμενες γενιές. Είναι ντροπή σας κ. Τσίπρα. Τέτοιο υπερταμείο δεν μας ζήτησαν ποτέ από εμάς. Όταν τελειώσει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου εμείς θα ανακτήσουμε την χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους», συνέχισε.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα είπε: «Είσαστε οπορτουνιστής λαϊκιστής και εξουσιολάγνος, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι παραμονή στην εξουσία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα και πρέπει να φύγει το συντομότερο. Το αίτημα για εκλογές είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για την χώρα. Εμείς θα οικοδομήσουμε μία πολιτική συμμαχία, το πλατύ μεταρρυθμιστικό μέτωπο, που έχει ανάγκη η χώρα».
Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΙΤΙΚΗ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κυριακής»   με τίτλο :
«Τι αλλάζει στη ζωή μας από την 1η Ιουνίου»
Τ

 ην 1η Ιουνίου θα ξημερώσει μια διαφορετική μέρα για όλους τους πολίτες της χώρας, καθώς τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες θα ακριβύνουν και θα συνεχίζουν να ακριβαίνουν έως τον Ιανουάριο του 2018.
Μετά τις αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή αυξάνοντας τους φόρους και στην κατανάλωση.
Με το μείγμα των φόρων που έχει επιλεγεί, το πιθανότερο είναι ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντελώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Η κατεύθυνση είναι καθαρά εισπρακτική, χωρίς αξιολόγηση για το εάν οι φόροι που επιβάλλονται μπορεί να εισπραχθούν ή εάν θα κάνουν μεγαλύτερη ζημία σε μια οικονομία που βάλλεται για περισσότερο από έξι χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη και προβλέπουν ότι τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις θα αυξηθούν, συνεπεία της μείωσης της κατανάλωσης.
Η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα (από το 23% στο 24%), η αύξηση του φόρου στην αμόλυβδη και στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ, στον καφέ και στα τσιγάρα είναι μερικά μόνον από τα νέα μέτρα που έρχονται, σταδιακά, τους επόμενους 18 μήνες. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, έρχεται να προστεθεί και η εύκολη λύση της αύξησης της φορολογίας των ακινήτων και συγκεκριμένα του ΕΝΦΙΑ, που δίνει ένα ακόμα χτύπημα στους φορολογουμένους. Αν και ο ΕΝΦΙΑ είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων (άνω του 80%), τώρα κι αυτό αναμένεται να πέσει, διογκώνοντας τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν φθάσει τα 87 δισ. ευρώ. Σε καθημερινές τους ανακοινώσεις, φορείς και επιχειρήσεις καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα μέτρα που τίθενται σε ψηφοφορία σήμερα. Αλλά εις μάτην.
Οπως προκύπτει με βάση το πολυνομοσχέδιο, από τον Ιούνιο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2018 αυξάνονται:
• 2016: Από την 1η Ιουνίου αυξάνονται τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων, ο φόρος στα αμοιβαία κεφάλαια και στα μερίσματα, ενώ καταργείται η έκπτωση 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα στα Δωδεκάνησα και αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπίρα. Από την 1η Ιουνίου 2016 αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.
• 2017: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνεται ο φόρος στα εταιρικά αυτοκίνητα, επιβάλλεται φόρος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και στον καφέ, στη συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο Ιντερνετ. Τέλος, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε υγραέριο, αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης.
• 2018: Από τον Ιανουάριο του 2018 επιβάλλεται φόρος στη διανυκτέρευση από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ.



Από τη στήλη  «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της Κυριακής»   με τίτλο :
«Πώς λειτουργεί ο «κόφτης»»
Κ

 αθοριστικής σημασίας για την κατάθεση της τροπολογίας αναφορικά με τον «κόφτη» ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία «μαξιλαριού» ίσου με το 10% των δαπανών των φορέων γενικής κυβέρνησης. Δηλαδή, η δέσμευση της Αθήνας να κρατάει στην άκρη έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους το 10% των ετήσιων δαπανών ολόκληρου του δημόσιου τομέα.
Με τον τρόπο αυτό, το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών πείστηκε ότι, ακόμα και σε περίπτωση αποκλίσεων, θα είναι έτοιμη η δεξαμενή των υπό περικοπή δαπανών και δεν θα απαιτείται μακροχρόνια διαβούλευση για το τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να διορθώσει τις αστοχίες. Βέβαια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραμένει σκεπτικό ως προς τον τρόπο που θα λειτουργεί ο αυτόματος μηχανισμός. Το Ταμείο ήθελε να είναι σαφές ότι, σε περίπτωση που χρειάζεται, θα μειώνονται μισθοί και συντάξεις, ενώ ακόμα και τώρα θεωρεί ότι ο μηχανισμός δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο.
Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη για τον «κόφτη» προβλέπει ότι:
1. Η Eurostat θα επικυρώνει τέλη Απριλίου το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους.
2. Αν υπάρχει απόκλιση από τον στόχο, ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει έκθεση έως τις 10 Μαΐου, που θα αποτυπώνει το μέγεθος της απόκλισης και τα μέτρα κάλυψής της.
3. Εως τις 31 Μαΐου θα πρέπει να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα θέτει σε ισχύ τα μέτρα αυτά.
4. Αν δεν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, τότε και μόνον τότε θα ενεργοποιείται ο «κόφτης» και θα περικόπτονται ισόποσα όλες οι κρατικές δαπάνες. Από τις περικοπές θα εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών (για υγεία, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δημόσιες συμβάσεις κ.λπ.).
Στο μεταξύ, «παγώνουν» μέχρι το τέλος του 2018 οι μισθολογικές ωριμάνσεις και οι προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων. Η διάταξη κατατέθηκε στη Βουλή με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο και αφορά δικαστικούς λειτουργούς, προσωπικό Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροδικαστές, μέλη ΔΕΠ, μέλη ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικό επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς, μουσικούς και όλες τις κατηγορίες των ενστόλων.

Από τη στήλη  «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»   με τίτλο :
«Οι φτωχοί, φτωχότεροι με τις νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες»
Ε

 πιδείνωση των δεικτών που αποτυπώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψουν οι στατιστικές έρευνες τόσο για το 2015, όσο και για το 2016. Στην πράξη αναμένεται να αποδειχθεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει τους ασθενέστερους θα παραμείνει... πρόθεση, καθώς τα μέτρα που υλοποιήθηκαν ή θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα θα πλήξουν ακόμη και αυτούς που ζουν με τον κίνδυνο της φτώχειας.
Την ώρα όμως που οι δείκτες θα επιδεινώνονται, η κυβέρνηση θα καλείται να περικόψει εκ νέου τις κοινωνικές δαπάνες σε μια προσπάθεια να βρει πόρους για τη χρηματοδότηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» που –βάσει μνημονίου– θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το 2017. Ενα από τα 43 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας –θα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Οκτώβριο– θα είναι η επανεξέταση των κοινωνικών δαπανών με τέτοιον τρόπο ώστε να εξασφαλισθεί κονδύλι της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ. Η περικοπή κατά το ποσοστό αυτό, που αντιστοιχεί σε περίπου 900 εκατ. ευρώ, κρίνεται απαραίτητη για να χρηματοδοτηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι επιπρόσθετη της κατάργησης του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο ελήφθη για να «κλείσει» το πακέτο μέτρων του ασφαλιστικού.
Το αναθεωρημένο κείμενο του μνημονίου, που θα υπογραφεί με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα προβλέπει ότι η αναθεώρηση των κοινωνικών δαπανών –ουσιαστικά θα επανεξεταστεί το σύνολο των επιδομάτων που δίδονται από όλους τους δημόσιους φορείς– θα στηριχθεί στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας, κλιμάκιο της οποίας αναμένεται να βρεθεί και εντός των επόμενων ημερών στην Αθήνα. Πάντως, ακόμη και η θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αναμένεται να περιορίσει μόνο τους δείκτες της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα, καθώς ουσιαστικά θα απευθύνεται σε αυτούς που εμφανίζουν ετήσιο ατομικό εισόδημα κάτω από 2.500 ευρώ.
Το 2015 κύλησε με τη θέσπιση της εισφοράς υπέρ υγείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις αλλά και με την αύξησή της στις κύριες συντάξεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξιμες αποδοχές ακόμη και των ασθενέστερων. Επίσης, το 2015 δεν καταβλήθηκε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ, που είχε δοθεί το 2014, παρά μόνο το «πακέτο» της ανθρωπιστικής κρίσης με προϋπολογισμό όχι μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ. Από τον Ιούλιο αυξήθηκε ο ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης μέσα από τη μετάταξη του συντελεστή από το 13% στο 23%. Μοναδικό θετικό μέτρο ήταν η σταθεροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος και να εκτιναχθεί η δαπάνη στα 900 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων – παρατηρείται συνεχής αύξηση στον αριθμό των μερικώς απασχολουμένων, οι οποίοι εμφανίζονται με εισόδημα της τάξεως των 400 ευρώ μηνιαίως– αλλά και την πολύ συγκρατημένη μείωση της ανεργίας αναμένεται να αποτυπωθούν ως αύξηση του ποσοστού της φτώχειας για την περυσινή χρονιά. Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης των δεικτών το 2015 αποτυπώθηκαν σε πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αναδιανεμητικές επιδράσεις των δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2010 – 2015. Εκτιμήθηκε από την ΤτΕ ότι το περυσινό «πακέτο» μέτρων επιδεινώνει όλους τους δείκτες τόσο αν ληφθεί υπ’ όψιν ως όριο το 60% του μέσου εισοδήματος, όσο και αν ληφθεί υπ’ όψιν το 50% του μέσου εισοδήματος.
Αρνητική ελληνική πρωτιά στην Ευρωζώνη
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστά φτώχειας, καθώς το 36% που καταγράφηκε από την Eurostat δεν συναντάται σε καμία άλλη χώρα που έχει νόμισμα το ευρώ. Πρωταθλήτρια είναι η Ελλάδα τόσο σε επίπεδο παιδικής φτώχειας όσο και στη φτώχεια των ενηλίκων. Σε μια μόνο ηλικιακή ομάδα είχε εξασφαλίσει η χώρα χαμηλότερη θέση και αυτή ήταν η ομάδα των ηλικιωμένων άνω των 67 ετών.
Με δείκτη φτώχειας στις μεγαλύτερες ηλικίες της τάξεως του 23%, η Ελλάδα καταλάμβανε το 2014 την 6η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Μπροστά από τη χώρα μας, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Κύπρος αλλά και η Μάλτα. Οι συνταξιούχοι ήταν επί σειράν ετών «προστατευμένοι» σε ένα βαθμό τόσο εξαιτίας του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης –το οποίο ουσιαστικά ανέβαζε το διαθέσιμο εισόδημα πάνω από τα 650-700 ευρώ– όσο και του θεσμού της ελάχιστης σύνταξης. Με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και τη θέσπιση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται και ο κίνδυνος της φτώχειας για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα βοηθήσει παρά ελάχιστα στη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού.
Για το 2016, υπάρχει επίσης σειρά μέτρων που θα πλήξουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Μεταξύ αυτών:
1. Η αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, τουλάχιστον αυτών που θα ισχύσουν από φέτος. 2. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η οποία θα πλήξει κατά κύριο λόγο τον δείκτη φτώχειας των ηλικιωμένων, ο οποίος σε αντίθεση με άλλες ηλικιακές ομάδες, στην Ελλάδα δεν είναι ο χειρότερος στην Ευρωζώνη. 3. Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων το οποίο –δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει πλέον ΕΚΑΣ– θα παράγει συντάξεις ακόμη και των 400-500 ευρώ ειδικά για όσους συνταξιοδοτούνται με λίγα χρόνια ασφάλισης. 4. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμη και για τους χαμηλόμισθους ή τους αγρότες.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις